Societat

religió

El papa vol que la nul·litat matrimonial sigui gratuïta

El pontífex demana celeritat per a aquests processos “perquè són tan llargs i pesats que la gent es cansa i abandona”

El Vaticà estudia fins a 170 propostes per actualitzar el codi canònic

Un procés de nul·litat matrimonial, a banda de ser llarg i pesat, pot arribar a costar actualment fins a 6.000 euros. Però si depèn de la voluntat del papa Francesc, això ha de canviar i les nul·litats matrimonials han de deixar de ser una despesa insofrible de temps i diners. Ahir, el papa no només va demanar celeritat a l'Església en aquests processos. També va advocar per la seva gratuïtat.

El pontífex va fer aquestes declaracions durant una trobada amb els participants d'un curs sobre justícia canònica, promogut pel Tribunal de la Rota Romana, a la Ciutat del Vaticà. “Hi ha tanta gent que necessita i espera que l'església es pronunciï sobre la seva situació matrimonial i algunes processos són tan llargs i pesats que s'acaben cansant i abandonen”, va subratllar Jorge Bergoglio.

Però més enllà del temps i els procediments exigits, el papa Francesc va remarcar la conveniència que els tràmits siguin gratuïts. Va recordar que aquesta havia estat una de les propostes que van sorgir durant el sínode extraordinari sobre família, celebrat el mes passat al Vaticà. Francesc va reconèixer que durant el sínode “hi va haver propostes sobre la gratuïtat que han de ser analitzades”.

I més enllà de l'anàlisi, va arribar a mostrar-se convençut que “la Mare Església és tan generosa que pot fer justícia gratuïtament, com gratuïtament vam ser perdonats per Jesucrist”.

El pontífex va assegurar que coneixia bé la problemàtica. I va citar alguns exemples del Tribunal Interdiocesà de Buenos Aires (Argentina), amb unes 15 diòcesis, la més llunyana a 240 quilòmetres, segons va recordar. “No es pot pensar que persones normals vagin al tribunal: ha de fer un viatge i perdre dies de feina”, va dir el papa. Quan l'Església el que ha de dir és “sí, és veritat, el teu matrimoni és nul, o no, el teu matrimoni és vàlid, però que la decisió sigui justa”.

Decisió de bisbe

El cardenal Francesco Coccopalmerio, president del Pontifici Consell per als Textos Legislatius de l'Església, es va mostrar ahir també partidari d'agilitar els tràmits per aconseguir la nul·litat matrimonial, eliminant la doble sentència i permetent que un bisbe pugui decidir sobre la nul·litat. Coccopalmerio també va avançar que el Vaticà està estudiant 170 propostes de bisbes i experts per actualitzar el codi canònic. Les propostes s'han elaborat a partir d'un primer esborrany enviat a les conferències episcopals del món i les facultats de dret canònic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia