Societat

Les entitats reforcen la lluita contra les desigualtats socials

Organitzacions socials, veïnals i sindicals reivindiquen el dret dels ciutadans a decidir les partides pressupostàries

Qualifiquen la situació d'“emergència” i demanen actuacions urgents

Malgrat que tots els indicadors els van en contra, els promotors de la campanya Per una Catalunya social tornen a l'acció i ahir van fer públic un document amb reivindicacions que, en definitiva, demanen que els pressupostos de la Generalitat incloguin partides per sostenir una educació pública de qualitat, un sistema nacional de salut potent i per reforçar el sistema de prestacions i de serveis socials. “La construcció d'un país requereix el reforçament de l'estat del benestar i de la garantia d'accés a uns serveis públics de qualitat i amb equitat”, conclou el text.

La campanya, que és la continuïtat de les accions desenvolupades per la plataforma Prou Retallades, recorda que “les polítiques desenvolupades els darrers anys tant pel govern espanyol com pel català han suposat un increment de les desigualtats socials”, i ho il·lustren amb dades com ara les gairebé 730.000 persones que estan a l'atur, les 107.000 llars que no tenen cap mena d'ingrés, les desenes de desnonaments al dia, l'augment de les taxes universitàries i les llistes d'espera en la sanitat.

“Estem en una situació d'emergència social”, van anar denunciant l'un rere l'altre els representants de la plataforma en què s'agrupen entitats socials, veïnals i sindicals. “Les reivindicacions que recull el document són senzillament qüestió de justícia. No es recupera l'economia i no es recupera tampoc el sentit de la vergonya”, va lamentar el president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), Jordi Giró, que va fer èmfasi en el fet que aquestes reclamacions ja les van fer fa un any. “Hem anat a pitjor”, va concloure Giró. La plataforma vol que els nous pressupostos recullin aquestes propostes “sense excuses” perquè no es trepitgin els drets socials dels ciutadans.

“Els tres anys de retallades han agreujat els problemes de salut”, va assegurar Josep Martí, de la plataforma El Dret a la Salut. En aquest àmbit, el manifest denuncia des dels copagaments sanitaris i farmacèutics fins al que, segons la plataforma, és un pla per privatitzar el sistema sanitari. En el terreny educatiu, Laura Coll, de la Fapac, va subratllar que la taxa d'abandonament escolar supera el 24%, el doble de la mitjana a Europa; i des del terreny laboral els sindicats, a més de l'atur, van lamentar l'increment del nombre de treballadors pobres.

LA DATA

29.11.14
Hi ha dues
manifestacions: una marxa per la dignitat a Barcelona i una protesta per la salut pública a Lleida.

LA FRASE

Estem en una situació d'emergència social: augmenta la pobresa i la desigualtat
Jordi Giró
president de la confavc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia