Societat

Nadal, festa solidària

En aquestes dates s'acumulen nombroses campanyes de les entitats socials adreçades als col·lectius més vulnerables

Les maneres de col·laborar són molt diverses

Es vol evitar que nens, gent gran o sense sostre estiguin sols en dates assenyalades

Per Nadal l'èxit d'aquestes iniciatives està assegurat

Quan el Nadal s'acosta alguna cosa sembla que canvia dins nostre. En aquestes dates, la solidaritat sembla que aflora d'una manera especial. És per això que les entitats socials d'arreu aprofiten les setmanes d'inici i final d'any per fer grans campanyes d'ajuda als col·lectius més vulnerables. Sovint aquestes accions es converteixen en un èxit, sigui a través de recollides de joguines, dinar de Nadal o catàlegs de productes solidaris.

Infants

Ja fa anys que des de diferents entitats es lluita perquè per Nadal cap nen es quedi sense regal o sense aquells menesters que es necessiten en qualsevol època de l'any. La recollida de joguines que organitza la Creu Roja és de les més veteranes; ja se n'han fet 22 edicions, i aquest any pretén repartir joguets (que no siguin ni bèl·lics ni sexistes, però sí cooperatius) a més de 30.000 nens. Hi col·laboren 447 municipis que organitzen actes de recollida de joguines fins al 2 de gener.

El Zoo de Barcelona i la Fundació Pare Manel també reuneixen joguines. Per tercer any consecutiu el Zoolidària de joguines permet entrar de franc al zoo a aquells nens de menys de dotze anys que portin una joguina abans del 4 de gener. La campanya s'ha allargat dues setmanes més per l'èxit que va tenir l'any passat. La Fundació Pere Tarrés arriba cada Nadal a 3.000 infants i joves en risc d'exclusió social, s'accepten joguines noves o en bon estat, però també productes de primera necessitat o material escolar. Campanyes com la de la Fundació Comtal amplien la recollida als aliments perdurables, que s'utilitzaran al llarg de l'any en els tallers de cuina i als pisos de menors.

El Tió Solidari que organitzen conjuntament Catalunya Ràdio i el Banc dels Aliments aquest any es trasllada a El Born Centre Cultural. A més dels aliments que es portin el dia 24 durant el programa, fins al 5 de gener es poden comprar vals d'un euro a Bonpreu, Esclat i Abacus Cooperativa. Una altra iniciativa solidaria és la festa de Nadal organitzada demà a Barcelona per la Fundación Soñar Despierto i voluntaris de l'Obra Social La Caixa per a 500 infants.

Col·lectius oblidats

No només els més petits necessiten suport per Nadal, moltes entitats també vetllen perquè sectors vulnerables i normalment oblidats gaudeixin igualment de les festes. Els dinars són una bona manera d'acollir col·lectius com els sense sostre o la gent gran propicis a sentir-se sols per Nadal. La Comunitat de Sant Egidi organitza dinars de Nadal a tot el planeta, i alimenta i anima més de 150.000 pobres. A Barcelona la basílica de Sant Just Pastor servirà el dia 25 de menjador. Plataformes amb menys anys com Barcelona Actua s'organitzen per internet per reunir voluntaris per als esdeveniments nadalencs que tenen entre mans. Dinars durant tota la festivitat a molts barris de la ciutat, a partir d'una “llista de la compra” compartida per ajudar les persones amb menys recursos.

Els Amics de la Gent Gran , a més dels àpats solidaris que faran avui set ciutats amb la participació de 1.000 persones, han iniciat una campanya nadalenca perquè el col·lectiu recuperi la il·lusió. Els voluntaris es mobilitzen per fer visites a les persones grans i repartir els més de 800 regals que tenen per a elles.

Els Reyes Majos de l'organització Miaportación o la campanya Reis per a tothom de Càritas també volen apropar Ses Majestats als més necessitats. La primera, a través d'una carta als Reis que fan aquelles persones que no es poden permetre un regal. Se'ls atorga un voluntari, o rei majo, que els ha de comprar un obsequi amb un pressupost d'entre 20 i 30 euros. La segona és una recollida multitudinària de joguines i regals per a petits i grans. Està engegada des del novembre i dissabte que ve s'acabarà el termini de la campanya.

Regals solidaris

Per Nadal també es pot contribuir en diverses causes a través de la compra de productes especials per festes. Espais com ara Mercat Social , esdeveniments com ara la Fira Solidària de Nadal o catàlegs d'organitzacions com Intermón Oxfam o Unicef en són bons exemples.

Mercat Social és una botiga virtual de caràcter social que ofereix productes artesanals elaborats per entitats sense ànim de lucre. Les compres es poden fer en bijuteria, llar, cultura, alimentació, productes infantils o accessoris i contribueixen, segons els fundadors, “a una societat més justa i sostenible”. Per Nadal, el catàleg s'omple amb objectes per decorar l'arbre o caganers de fusta.

Una proposta interessant per a aquells que vulguin ser solidaris mentre passegin és la Fira Solidària de Nadal, oberta fins dimarts. Els jardinets de Gràcia, a Barcelona, s'han guarnit amb les parades de 35 entitats i empreses de la Xarxa d'Economia Social que treballen per la inserció sociolaboral.

ONG internacionals com ara Oxfam Intermón o Unicef aposten cada Nadal per una oferta de productes especials. Els lots nadalencs triomfen a Intermón, amb productes que respecten el comerç just i els drets humans. Unicef ofereix productes fets amb delicadesa per finançar els seus projectes. Els preus són assequibles.

Orquestra d'Instruments Reciclats de Cateura
Els concerts benèfics també es fan un lloc en l'agenda. En aquest cas el Palau de la Música se suma a la causa solidària. Els beneficis del concert del dia 28 al Petit Palau (la sala reduïda) es destinaran al projecte social dirigit a nens amb risc d'exclusió social.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia