Societat

“Em van batejar al part”

El jesuïta Jesús Renau explica irònicament com el seu pare va decidir el seu nom en escoltar la seva mare cridar “Jesús! Jesús!”

La celebració del sant, ara el 3 de gener, ha anat canviant

El seu part va ser difícil. La seva mare va patir molt. Cridava: “Jesús! Jesús!” I el seu pare, que hi era present, no s'ho va pensar dues vegades. “Ja li has posat el nom”, li va dir. “Era un home que es distingia per un gran sentit de l'humor”, explica ara, alegre, el capellà jesuïta Jesús Renau. Té 80 anys i encara traspua admiració quan parla del pare. “Era una persona intel·ligent. Li interessava la figura de Jesús. Amb els anys vaig trobar a casa un llibre gruixut sobre Jesucrist del teòleg francès Grand Maison amb una dedicatòria per la meva mare que deia: “Aquest llibre m'aclareix coses sobre Jesús. Tant de bo el nostre fill m'ho pugui aclarir més.”

Renau conserva aquest llibre com una joia. No va defraudar el pare. I això que de petit tot feia pensar el contrari. “De nen era bastant entremaliat, tenia un caràcter revoltós”, explica. Els retrets dels pares encara li ressonen. “Jesús, portat bé, Jesús”, explica que li deien.

Ara costa imaginar que darrera d'una persona tan amable i cultivada s'amaga un nen malcarat. “Quan ho explico no s'ho creuen.” I què va passar? Què va fer per reconvertir-se? “Doncs em van canviar d'escola i em van portar als jesuïtes. Allà vaig encaixar-hi. Em van atendre i em van pacificar.” Fins aquell moment, ni el nom triat pel pare ni les creences religioses de la família havien pogut calmar aquell infant un pèl temerari. “No tenia cap gran experiència de fe, però els jesuïtes em van contagiar. Vaig pensar que volia ser com ells.”

El seu nom li agrada molt. Durant anys va tenir una mica d'embolic amb la celebració del seu sant. I és que no és tan fàcil. Perquè fins abans del Concili Vaticà II, entre els anys 1960 i 1962, el sant de Jesús se celebrava el diumenge entre l'1 i el 6 de gener. “Com que són sis dies, podia ser que no hi hagués cap diumenge. En aquest cas, se celebrava el 3 de gener.” Després del concili es va acordar que sant Jesús se celebraria l'1 de gener, però des de fa quatre o cinc anys s'ha fixat el 3 de gener. I aquesta data li encanta, al capellà jesuïta, perquè el dia 3 és també el seu aniversari. Va néixer el dia que celebrem el sant de Jesús. A veure si serà vostè la seva reencarnació? “A veure.” Riu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia