Societat

Solidaritat al límit

L'Associació Amics del Gorg-Mar de Badalona, que reparteix menjar del Banc dels Aliments a més de 700 famílies, té dificultats per mantenir l'activitat

Els seus responsables asseguren que la falta de recursos públics i privats posa en perill la seva tasca

Reclamen més ajuts de les administracions per poder tirar endavant

Encara no són les cinc del matí d'un divendres qualsevol i a l'exterior de l'antiga fàbrica Focus de Badalona comencen a arribar les primeres persones, que esperen omplir el carro d'anar a comprar amb el que els donin els voluntaris de l'Associació Social Amics del Gorg-Mar, que fa sis anys que gestiona el punt més gran que hi ha Badalona de distribució de menjar procedent del Banc dels Aliments. Abans havien tingut la seu en un local privat al barri del Gorg, però amb l'esclat de la crisi se'ls va fer petit i es van haver de traslladar a la nau de 400 metres quadrats que ara ocupen, propietat municipal. La continuïtat de l'espai no està garantida des que l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, va prometre construir en aquest mateix indret una piscina olímpica que durà el nom de la nedadora badalonina Mireia Belmonte. Els voluntaris de l'entitat, però, asseguren que oficialment no saben res d'un possible trasllat.

A les vuit del matí, l'hora d'obertura del servei, la cua s'ha anat allargant i ja hi ha més d'un centenar de persones. Aquesta és l'escena que es repeteix cada divendres, sigui quina sigui la temperatura. Es tracta d'una de les cares més tristes de la crisi, que a Badalona ha obligat a multiplicar els punts de distribució d'aliments i ha fet augmentar el nombre d'usuaris. A més del de l'Associació Social Amics del Gorg-Mar, n'hi ha onze més repartits per diferents barris de la ciutat i gestionats majoritàriament per Càritas a les parròquies. Aquests onze tenen el suport de l'entitat Voluntaris de Badalona, que té tres furgonetes que es desplacen fins al Banc dels Aliments de Barcelona per recollir el menjar que després es distribueix entre els necessitats.

A la fàbrica Focus s'atenen unes 700 persones cada mes, cosa que els converteix en un dels punts de distribució més grans de tot l'Estat. “Fa poc ens van trucar del Ministeri d'Agricultura i ens van dir que érem l'entitat que més menjar repartíem de l'Estat”, explica Manolo Valdenegro, vicepresident de l'entitat, que hi afegeix que no “és cap orgull haver d'atendre tants necessitats”. “Cada cop són més les cares conegudes que saludes a la cua, gent que fa uns anys ni t'hauries imaginat que veuries per aquí en aquestes circumstàncies”, assegura el president de l'entitat, Carmelo Rubio. Ells dos són al capdavant d'un equip de més de vint persones voluntàries que els divendres treballen de valent per omplir els carros de les persones que els arriben derivades pels serveis socials de l'Ajuntament. “Aquí no donem res a ningú que no tingui una carta de l'assistent social per assegurar-nos que l'ajuda va a qui més ho necessita”, expliquen.

Increment dels “nacionals”

Fa vuit anys l'entitat atenia 120 persones al mes, la majoria immigrants; ara les xifres s'han multiplicat i el percentatge de persones que ells anomenen “nacionals” ha crescut de forma exponencial, fins a representar el 65% del total de receptors d'ajut. L'entitat ha vist com al mateix temps que creixia la necessitat dels veïns disminuïen els ajuts que rebien. Tot i que tothom treballa de forma voluntària, hi ha despeses a les quals han de fer front i cada cop ho troben més complicat. L'Ajuntament es fa càrrec del pagament dels consums d'aigua i llum del local però, segons asseguren, no reben cap altre ajut. “Fa quatre mesos que lliurem factures per justificar les despeses però, de moment, no ens han pagat res”, es lamenta Manolo Valdenegro. L'entitat disposa d'una furgoneta, una donació particular que els va arribar amb un any de benzina pagada, però ara ja han de fer front a les despeses d'omplir el dipòsit. El problema és que cada cop és més difícil trobar empreses i particulars que facin donacions. “La crisi arriba a tot arreu i ho estem notant”, explica el president de l'entitat. Aquesta reducció d'ingressos els ha obligat a renunciar a algunes donacions que havien d'anar a recollir. Des del setembre han hagut de renunciar a les donacions del pa sobrant que els feien algunes fleques. “L'anàvem a buscar i el congelàvem per poder-lo donar divendres en bones condicions, però ara no tenim mitjans per recollir-lo.” Per tot això, miren el futur amb recel. “No podem posar diners de les nostres butxaques perquè som gent modesta”, es justifiquen. Asseguren que aguantaran fins al maig, quan esperen que hi hagi canvis al municipi que els permetin tirar endavant la seva activitat solidària “sense entrebancs”.

Els polítics i la foto
Els responsables de l'entitat lamenten que la presència dels responsables municipals a l'entitat es limita a episodis puntuals, quan l'entitat rep alguna donació destacada. “En el moment de fer-se la foto, no hi falten mai”, denuncia el vicepresident de l'entitat, molt crític amb l'equip de govern actual i la seva “poca implicació” en la tasca social dels Amics del Gorg-Mar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia