ACPV i les universitats proposen un full de ruta per garantir la igualtat lingüística al País Valencià
L'entitat reclama que es pose fi a la discriminació per raons de llengua, i que el principi d'igualtat siga la guia de les institucions valencianes
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha presentat aquest dimecres als mitjans el document “Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística” en el qual ha consensuat amb les universitats públiques valencianes un full de ruta per a una nova llei que garantisca la igualtat de drets lingüístics i pose fi a discriminacions. Segons ha explicat en roda de premsa el secretari d'ACPV, Toni Gisbert, es tracta d'un document “en positiu” que pot servir com a base per a una nova política lingüística a impulsar després de les eleccions del maig. En la seua opinió, al País Valencià l'ús del valencià “s'ha desconflictivitzat” però les institucions l'han “obstaculitzat” donant lloc a desigualtats.
“Les institucions han obstaculitzat constantment l'us i la normalització de la llengua en qualsevol àmbit, és més han treballat activament en contra de la promoció de l'ús social”, ha dit Gisbert. En la seua opinió, aquesta actitud de les institucions públiques han provocat “un sentiment social en què el valencià es veu com una llengua de segona, que no és útil i que crea uns problemes per als quals no hi ha solució”.
Això no obstant, Gisbert ha volgut subratllar que no es tracta de criticar i posar l'accent en què “s'ha fet mal, que ha sigut molt al llarg d'aquests vint anys de govern del PP” sinó de parlar en positiu i superar “conflictes artificials”. “La societat vol que determinades polítiques antivalencianes canvien i que siguem tractats amb igualtat”, ha reblat el secretari d'ACPV.
Superar el voluntarisme
El document, que té el suport de les universitats públiques valencianes, amb excepció de la d'Elx, ha sigut coordinat per Francesc Esteve i Alfons Esteve, membres de l'Institut de Política Lingüística d'ACPV, del qual també én's membre Ferran Suay present en la roda de premsa.
El professor Suay ha destacat que ja és hora des superar “la voluntarietat” institucional i l'“escassa i gens efectiva” Llei d'Ús i Ensenyament del valencià (LUEV). “El que plantegem és una sèrie de línies que hauria de seguir una nova llei d'igualtat lingüística. I aquesta no ha de limitar-se a promoure o procurar l'ús del valencià perquè la simple voluntarietat ha demostrat que no serveix. La nova llei ha d'establir mecanismes efectius per al seu compliment i objectius concrets i avaluables a curt, mitjà i llarg termini”, ha expressat Suay.
El professor també ha sigut molt contundent respecte als casos de discriminació lingüística i ha assegurat que la majoria d'aquestes es produeixen en l'àmbit institucional i públic. “Les nostres institucions són les primeres que maltracten els valencianoparlants i hauria de ser sancionable , cos a que no garanteix l'actual llei”, ha advertit.
El document serà presentat a la societat aquesta vesprada a Centre Octubre amb presència dels vicerectors de política lingüística de les universitats públiques valencianes i representants de partits polítics i sindicats.