Societat

Musulmans i evangèlics es reforcen amb més centres

El Gironès és la comarca que té més diversitat religiosa, amb centres de dotze confessions diferents

Els evangèlics són els que creixen més, amb vuitanta centres

La comunitat islàmica i l'evangèlica són les confessions que tenen més presència a la demarcació de Girona. És més, es reforcen i s'expandeixen, pel que fa referència a centres de culte, segons dades de la direcció general d'Afers Religiosos, publicades en el mapa de les religions corresponent al 2013. Evangèlics i musulmans són els més presents a les comarques gironines després de la religió majoritària, la catòlica.

Una mapa de religions

La diversitat religiosa es reparteix de manera desigual a les comarques gironines. Així, el Gironès és la que té més diversitat, amb centres de culte de dotze confessions diferents. A l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa i la Selva hi ha representades set confessions, mentre que al Ripollès i la Cerdanya se'n troben cinc de diferents. Finalment, el Pla de l'Estany, amb quatre confessions, és la comarca que té menys diversitat religiosa.

La religió catòlica és líder pel que fa referència a centres de culte, amb un total de 6.071. Tot i la desproporció, quan es comparen la religió catòlica i altres confessions, cal destacar el paper rellevant que tenen les esglésies evangèliques. La dada no és gens menyspreable, perquè entre el 2010 i el 2013 van passar de 53 centres a 80. Les comarques amb més presència de temples evangèlics, tenint el Gironès com a líder (27), són l'Alt Empordà (17) i la Selva (16).

Pel que fa a les mesquites, la presència a les comarques gironines s'ha incrementat un 24% en només tres anys. El 2010, hi havia comptabilitzades 41 mesquites i la xifra actual ha crescut en 10 centres: actualment, n'hi ha 51. La comarca que encapçala la quantitat de mesquites és l'Alt Empordà (13), seguida de la Selva (12) i el Gironès (11).

La resta de confessions, més minoritàries pel que fa a nombre de creients, presenta unes xifres més baixes. Una de les que sobresurt, però, és la dels budistes. Aquesta confessió ha vist com pràcticament es duplicava el nombre de centres en aquests tres anys de publicació del mapa de religions, tot passant de sis a dotze. La comarca que té un nombre més significatiu de centres budistes és la Selva (4).

Pel que fa als Testimonis de Jehovà, els centres de culte aquests arriben als 14. El Baix Empordà (4) és la comarca que en té més. També hi ha tretze esglésies ortodoxes, que es reparteixen entre el Gironès i la Selva).

Els hinduistes, també minoritaris, han reduït la seva presència des del 2010 i han passat de 5 a 2 centres, que estan situats al Gironès i l'Alt Empordà, respectivament. La comunitat sikh en té només tres, repartits a la Selva, el Gironès i la Garrotxa.

LES XIFRES

12
confessions
diferents es concentren a la comarca del Gironès, la zona que presenta més diversitat religiosa.
51
mesquites
té la comunitat islàmica a les comarques gironines, amb un creixement del 24% des del 2010.
80
centres
tenen els evangèlics a les comarques gironines, sent la confessió que creix més des del 2010.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia