Societat

La UPF és la universitat més productiva

La Universitat Autònoma és la primera de l'Estat en investigació

La Fundació BBVA fa públic el rànquing

La Universitat Pompeu Fabra lidera el rànquing de productivitat de les universitats de l'Estat espanyol elaborat per la Fundació del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). La UPF ocupa el primer lloc, davant de les universitats Carlos III de Madrid, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya i Politècnica de València. La Pompeu Fabra obté un índex global d'1,5, i les altres quatre el tenen d'1,4. Els àmbits analitzats per a l'elaboració de la classificació, que aquest any arriba a la tercera edició, són: la docència, la investigació, i la innovació i el desenvolupament tecnològic.

Pel que fa a l'ordenació dels centres catalans, després de la UPF i la UPC, el tercer lloc l'ocupen, empatades amb un índex d'1,2, les universitats de Barcelona, Rovira i Virgili, i Internacional de Catalunya, aquesta última de caire privat.

A continuació hi ha les universitats de Lleida i la Ramon Llull, totes dues amb un índex d'1,1. Amb aquesta mateixa valoració hi ha les universitats de València i Jaume I, aquesta última amb seu a Castelló de la Plana.

A la cua de les universitats catalanes hi ha la de Girona, amb un índex 1 segons el rànquing del BBVA, i la Universitat de Vic, amb un índex 0,7. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) obté una valoració de 0,6, la mateixa que la seva competidora d'àmbit estatal en ensenyament no presencial, la UNED.

Àmbits concrets

En àmbits concrets, la UAB és líder en investigació en el sistema universitari de l'Estat, mentre que la Politècnica de Catalunya ho és en innovació i desenvolupament tecnològic. En canvi, les millors universitats en docència són la de Navarra i la de Deusto, aquesta última de capital privat.

L'estudi incorpora 11 universitats privades, fet que suposa haver analitzat un total de 59 centres d'ensenyament superior que donen cobertura
al 95% de l'alumnat universitari. Els responsables de l'estudi van destacar que tot i la reducció de
finançament públic, les universitats del sector
públic copen els primers llocs en l'àmbit de la productivitat per investigació. Tot i això, un dels responsables del treball, Francisco Pérez, va advertir que si es manté la tendència de disminuir l'aportació de recursos, “en els propers anys hi podria haver una reducció de la productivitat”.

LA XIFRA

59
universitats
de l'Estat han estat analitzades per a l'elaboració del rànquing de la Fundació BBVA.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia