Societat

Tradició

Setmana Santa a Girona

Història d'una processó

Cal anar 400 anys enrere per trobar les primeres referències de la processó de Girona

Un llibre en relata l'evolució fins ara

La processó de Setmana Santa és una tradició a Girona des de temps immemorials. Tres de les confraries que encara avui hi participen tenen l'origen als segles XVI i XVII, una mostra evident de la història que s'amaga al darrere i que ara plasma un llibre editat per l'Ajuntament amb el suport de la Junta de Confraries, que es va presentar ahir. “Encara hi ha bastant desconeixement respecte a aquest tema, així que és important difondre'l i reivindicar el que significa”, destaca Miquel Izquierdo, president de la junta. I és que Izquierdo té clar que “hi ha gent que ho veu com una cosa folklòrica, però és molt més que això. És tradició, sentiment i religiositat; no només un acte al carrer”.

Amb textos de Francesc Agustí i un ampli recull d'imatges d'Àngel Almazán, Josep Maria Oliveras, Pere Quevedo i Jordi S. Carrera, el llibre mostra l'evolució de la processó de Girona des de la seva eclosió, en la segona meitat del segle XVII, fins a l'actualitat, una evolució clarament dividida en dues etapes: abans del 1931 i a partir del 1939. I és que la prohibició de les manifestacions externes de religiositat de la República va provocar que durant uns anys la processó de Setmana Santa deixés de celebrar-se i, en recuperar-se, va canviar radicalment per adoptar un format molt més similar a l'actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia