Societat

Ensurt davant la costa de Mallorca

Un ferri de la línia Palma-València, amb 156 passatgers, s'incendia a 17 milles de l'illa

Evacuació sense ferits i amb l'alerta que la nau s'enfonsi

La baixa ocupació del vaixell va facilitar l'evacuació

Un incendi descontrolat va afectar ahir un ferri italià del grup Transmediterránea Acciona quan feia el trajecte de Palma a València, fet que va provocar l'evacuació dels 157 passatgers i tripulants que hi havia a bord, davant l'illa de Mallorca. Per sort, no es va haver de lamentar cap ferit de gravetat, tot i que el rescat es va realitzar a alta mar i es van viure moments de nerviosisme entre els passatgers perquè alguns no trobaven els seus familiars.

El centre de coordinació de Salvament Marítim va rebre l'alerta del buc Sorrento quan faltaven deu minuts per a les dues del migdia, quan era a quinze milles a l'oest i el sudoest de l'illa Dragonera. Els afectats van ser evacuats en balses salvavides i instal·lats, tres hores i mitja després, al ferri Puglia, de Baleària, que era a Eivissa i que va ser reclamat per ajudar en el salvament, segons va informar el Ministeri de Foment en el seu lloc web. Un passatger va caure al mar, però, tot i l'ensurt, va ser rescatat sense cap dificultat.

Un dispositiu mèdic esperava l' arribada dels passatgers al port de la capital balear. Van atracar-hi a un quart de nou del vespre. La majoria dels afectats, uns 78, són conductors dels camions embarcats al vaixell sinistrat.

Transmediterránea va informar que l' incendi va començar en el garatge de la coberta número 4, a la banda de babord, per causes que encara es desconeixen, i que no va poder ser controlat amb els mitjans que tenien a bord. També va confirmar que tres tripulants van resultar ferits lleus, per intoxicació de fum, els quals van ser traslladats en helicòpter a l'hospital universitari de Son Espases, i dos d'ells ja van ser donats d'alta. Es tracta d'un tripulant italià, de 25 anys, i un ciutadà filipí, que va patir una crisi d'ansietat.

Per la seva part, l'Autoritat Portuària de Balears (APB) va apuntar que el Sorrento es podria enfonsar en la posició que va quedar i Salvament Marítim va informar que s'estan prenen les mesures preventives estipulades davant aquesta possibilitat a causa de la virulència de l'incendi, segons va informar l'agència Efe. El ferri incendiat, de bandera italiana, va ser construït l'any 2003 i fa 186,35 metres d'eslora i 25,6 metres de mànega.

El buc cremat té una capacitat per a 954 passatgers i una bodega per a 150 vehicles. El fet que ahir anés mig buid, va facilitar força les operacions de rescat, segons els experts. En rebre l'alerta, quatre vaixells de Salvament Marítim van desplaçar-se al lloc del sinistre, a més d'un helicòpter, dues barques de la Guàrdia Civil i un altre helicòpter d'aquest cos policial.

En el Sorrento viatjaven persones de dotze nacionalitats, va detallar el Servei d'Emergències Balear. A més d'espanyols, anaven a bord ciutadans d'Alemanya, Romania, la Xina, Colòmbia, Equador, Senegal, Argentina, Austràlia, Bulgària i Algèria. En el vaixell que els duia a Palma, d'on van ser rescatats a tres quarts de sis de la tarda, hi anaven un total 143 persones. Al port, al dic oest de la capital balear, els esperaven dues ambulàncies de Creu Roja, psicòlegs del servei 112 i agents de la Polícia Nacional, la Guàrdia Civil i de la policia portuària.

Vacances endarrerides

L'accident marítim va provocar que uns 900 estudiants d'Erasmus que ahir a la nit havien d'anar de València a Eivissa haguessin de buscar mitjans alternatius. Transmediterranea va detallar que uns 600 nois es desplaçaran a l' illa amb un buc que normalment fa el trajecte de València a Palma i que aquest cop es desviarà a Eivissa. La resta d'estudiants seran traslladats en autobús a Dénia, i allà agafaran un ferri.

Davant l'abast del sinistre, la ministra de Foment, Ana Pastor, va decidir viatjar ahir mateix a Palma per tal de supervisar la situació del vaixell que estava a punt d'enfonsar-se, amb el perill que el seu combustible pogués sortir a l'exterior i afectar la zona marítima, molt propera a Mallorca.

Es dóna la circumstància que el recent enfonsament d'un vaixell rus prop les costes de Gran Canària també manté en alerta els experts de Salvament Marítim del ministeri per la filtració d'hidrocarburs al mar.

Precisament, el cap de Salvament Marítim a Balears, Miguel Chicón, va declarar que en una operació de rescat com la del Sorrento “sempre hi ha perill”, amb referència a la possibilitat que el buc incendiat pugui perdre la seva càrrega o part del fuel que duu als dipòsits, i va desitjar que no s'enfonsés. Chicón va detallar que els passatgers van estar una hora al vaixell italià des que es va declarar l'incendi fins que el capità va ordenar la seva evacuació per la impossibilitat de controlar el virulent foc. Chicón era amb les autoritats i tècnics que van rebre i atendre els passatgers al port.

Transmediterranea va posar a disposició de tots els passatgers evacuats places hoteleres per passar la nit, així com un dispositiu d'atenció al passatge i un telefon d'informació als familiars (971 70 73 02).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia