Societat

La cura dels parcs canvia de mans

Urbe va fer una oferta temerària d'un 30% per sota del preu inicial

L'empresa Urbe SBD haurà de cedir aquest estiu el testimoni del manteniment de parcs infantils de sis dels deu districtes de Barcelona, que ha assumit durant gairebé nou anys, en què ha comès nombroses irregularitats en la prestació del servei que fins ara l'Ajuntament havia preferit passar per alt. Finalment el consistori ha resolt, amb un retard considerable , el concurs per atorgar la nova contractació i la companyia ha estat descartada en benefici d'una UTE formada per ACSA, Urbacet i HPC, que serà la que a partir del setembre –si no hi ha més dilacions– i durant tres anys assumirà el manteniment dels parcs infantils dels districtes de l'Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó. FCC sí que ha tornat a guanyar el concurs pel manteniment del parc infantil de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, que ja ha assumit al llarg dels últims cinc anys.

Fa tres anys que aquest diari va acreditar que per als jocs infantils l'empresa Urbe havia fet servir pintures tòxiques prohibides en la contracta i que ho havia fet de manera irregular a través d'empleats assignats al servei per a altres tasques , i que no complia almenys dos compromisos gràcies als quals havia obtingut punts addicionals que li havien permès guanyar el concurs del 2010: ni disposava de més d'un 50% de vehicles elèctrics ni revisava diàriament les 330 zones assignades . Aquestes, acreditades, i altres suposades irregularitats prèviament les havien denunciades alguns empleats a l'Ajuntament, que va preferir ignorar-les .

Curiosament, però, el plec de clàusules de la nova contracta ara incorporava modificacions que semblen pensades per evitar que es reprodueixin els incompliments. Per exemple, si abans s'establia que al servei s'hi havien de destinar com a mínim sis vehicles –amb què resultava materialment impossible fer les revisions diàries compromeses–, ara són 10. I s'ha eliminat la possibilitat d'oferir-se a revisar cada zona cinc cops la setmana en comptes dels tres preceptius a canvi d'obtenir automàticament més puntuació. A més, per primera vegada es demanava als aspirants una descripció detallada de la manera com durien a terme les inspeccions, les reparacions i els treballs d'airejat i de renovació de la sorra dels jocs. De la qualitat i el detall d'aquestes explicacions, avaluades pels tècnics municipals, en depenien 40 dels 100 punts que, com a màxim, es podien atorgar a l'oferta tècnica. En aquesta part, Urbe va obtenir 31,5 punts i va quedar segona.

En tot cas, això no va tenir importància pel que fa a Urbe, que va ser desqualificada per criteris econòmics. L'empresa va oferir el preu més barat per continuar-ne assumint el servei, i la taula de contractació va considerar que l'oferta comportava una rebaixa temerària respecte de l'import inicial de licitació, de 3,65 milions d'euros. La companyia es va oferir a fer-ho per 2,56 milions, és a dir, un 30% més barat. El consistori no va considerar que la baixa quedés “justificada adequadament” i va excloure Urbe de la licitació. L'UTE guanyadora assumirà la feina per 2,8 milions, un preu també notablement més baix que l'inicial, però que l'Ajuntament va considerar prou fonamentat per l'aspirant.

La resolució del concurs s'ha dilatat molt més del previst. La contracta adjudicada el 2010 expirava a l'agost passat, però es va fer una primera pròrroga fins a final d'any, termini durant el qual va començar el procés de la nova adjudicació amb la previsió inicial que els contractes entressin en vigor l'1 de gener. Però el termini de les ofertes dels aspirants va començar al desembre i el consistori va trigar mesos a avaluar-les. Fins passades les eleccions no ha fet pública la resolució, consultable a la secció Perfil del Contractant del web de l'Ajuntament des del 27 de maig, 3 dies després dels comicis.

Tot i haver resolt finalment l'adjudicació, l'executiu de Xavier Trias no ha deixat tancat el procediment perquè els contractes encara no s'han firmat, segons fonts sindicals. Urbe, a més, ha presentat recurs contra la seva exclusió. El nou govern d'Ada Colau haurà d'enllestir el que ha esdevingut una patata calenta que ja fa massa que és al forn.

5,87
milions
és el preu pel qual finalment s'ha adjudicat, dividit en dos contractes, de 2,80 i 2,87 milions d'euros.
7,48
milions
era el preu inicial de licitació pel manteniment dels parcs infantils per als propers tres anys.

Quarta pròrroga per al manteniment dels semàfors

Si hi va haver una contracta entravessada a l'Ajuntament de Xavier Trias va ser la del manteniment de la xarxa semafòrica , que ja acumula més de 20 mesos de retard. L'anterior, signada el 2009, era de dos anys prorrogables a dos més, i es va esgotar el 2013. Al setembre d'aquell any l'Ajuntament va decidir estrenar fórmula per al concurs i fer una subhasta electrònica, i va adjudicar els dos lots en què es dividia el servei amb sengles rebaixes del 40% i el 60% respecte del preu inicial de licitació, que qualsevol podria considerar temeràries sobretot tenint en compte que una de les adjudicatàries, que repetia, es comprometia a fer la mateixa feina per la meitat del preu pel qual l'havia estat fent fins llavors, i l'altra, que s'estrenava, no podia pagar ni els sous de la plantilla.

Aquell concurs va ser anul·lat però no pel nyap electrònic sinó per recurs que va presentar una licitant que havia estat descartada sense motius, segons va entendre el tribunal de contractació de la Generalitat. Al febrer de l'any passat es va fer un segon concurs, analògic i amb criteris nous, per evitar més ofertes econòmiques temeràries, però hi va haver un altre recurs i una altra anul·lació del tribunal.

La tercera convocatòria va ser a l'estiu passat. El termini de les ofertes dels aspirants van ser al juliol, i aquest cop l'Ajuntament va preferir extremar les cauteles i va encarregar informes a diversos experts per concloure si les propostes que no veia clares complien els requisits, segons va explicar el gerent de Seguretat Joan Delort al febrer passat. Llavors la previsió era tenir finalment resolt el concurs a final de maig, perquè aquest juny acabava el tercer contracte executiu que de manera successiva ha calgut signar amb les adjudicatàries del 2009 perquè en continuïn assumint el manteniment de manera provisional. Però no hi ha tornat a haver notícies, i l'11 de juny es va formalitzar un quart contracte de pròrroga, com els d'abans, “negociat per raons d'imperiosa urgència”, com consta al web municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia