Càritas es mobilitza per acollir refugiats
Se centra a posar fi a les màfies i a evitar que hi hagi més morts
Treballa amb l'administració i les parròquies de la diòcesi
En els últims mesos, països com ara Grècia, Macedònia i Sèrbia estan en una situació de crisi humanitària total provocada per l'allau de persones que fugen de zones en conflicte, majoritàriament de Síria però també d'Eritrea, Etiòpia, l'Iraq i l'Afganistan. Des de començaments d'any, més de 340.000 persones han fugit d'alguna zona en conflicte. L'objectiu de totes elles és la protecció internacional que els pot donar la Unió Europea.
Càritas ha estat des del primer moment al costat de la població afectada i de les diferents seus de Càritas. Coordinació, seguiment i sensibilització de la població van estretament lligades a l'entrega de recursos a les seus de Càritas.
Des de la seu espanyola de Càritas s'han enviat 80.000 euros a Càritas Grècia per al projecte d'assistència a la població refugiada i 100.000 més a Càritas Sèrbia per al programa d'ajuda humanitària. Es continuarà donant suport a les crides d'emergència que facin les seus de Càritas de la regió.
Ramon Barnera, director de Càritas Diocesana de Girona, assenyala: “Avui el que cal és tranquil·litat i una resposta conjunta i coordinada per l'administració. En molts casos s'està buscant la resposta només tenint en compte el curt termini, i amb cert sensacionalisme. Potser hem de rebaixar la urgència de la demanda per concretar les implicacions que la resposta a la crisi pot tenir a mitjà i llarg termini, especialment pel que fa a l'acollida.”
Càritas Diocesana de Girona ha engegat una campanya pels drets dels emigrants i ha creat un grup de treball per afrontar la crisi dels refugiats. El primer objectiu d'aquesta comissió és avaluar els recursos disponibles a tota la diòcesi per donar una resposta tan eficaç com sigui possible a les necessitats d'acollida que puguin sorgir en els pròxims dies o setmanes, en coordinació amb la resposta que ofereixin les diverses administracions. Per aquest motiu el Bisbat posa a disposició de les parròquies i comunitats religioses que estiguin en condicions d'oferir acollida un telèfon d'atenció (972 412 720) per gestionar adequadament aquestes sol·licituds en el marc de les tramitacions pertinents. Alhora, s'han mantingut reunions amb xarxes i administracions per posar els recursos de Càritas a disposició dels dispositius de coordinació que articuli l'administració.
“Podem treballar allà on l'administració no arriba”, assenyala Barnera. “Hem d'estar a disposició per ajudar, i així ho hem transmès i hem de transmetre a les diferents administracions i entitats implicades. No és només una crisi humanitària, sinó l'evidència d'un fracàs de les polítiques migratòries europees, que només s'han centrat a tancar fronteres a qualsevol preu.” Càritas reclama vies de migració segures i legals. Les persones no poden prendre riscos en viatges a Europa o altres destins. “La migració legal aturarà les operacions de les màfies”, assegura Barnera.