Successos

policial

Les imatges del noi que es va penjar exculpen la policia

Tot i que la resolució judicial els eximeix de qualsevol negligència en el cas de la custòdia del detingut argentí que es va penjar, la policia de Girona revisarà les mesures de seguretat

Tot i que la resolució de la jutgessa Gemma Garcès, que ha arxivat la causa del penjament d'un detingut a la cel·la, deixa clar que no veu indicis ni de maltractament ni tampoc de negligència, els responsables de la Policia Municipal de Girona revisaran les mesures de seguretat i el sistema de custòdia. “Segur que sempre hi ha alguna cosa per millorar”, avança el cap de la policia, Josep Palouzié. Una de les mesures podria ser evitar que hi hagi barrots travessers. Juan Pablo Torroija es va penjar amb la camisa d'un barrot travesser situat a un metre de terra aproximadament. De totes maneres, els experts policials veuen difícil reprimir les intencions d'un suïcida per més mesures que es posin i recorden el cas de Figueres en què un detingut es va penjar amb el polsador de la cisterna del vàter, que estava a mig metre escàs de terra.

Juan Carlos Torroija, un argentí de 41 anys amb nombrosos antecedents que va ser detingut l'11 de juliol a la matinada, es va penjar mentre era a la cel·la sense que abans hagués mostrat cap indici que fes pensar que podia autolesionar-se. Torroija es va penjar quan faltava molt poca estona perquè els municipals els traslladessin a la comissaria dels Mossos, cosa que fan quan han conclòs les diligències de detenció, que en aquells moments estaven a punt d'acabar. Quan l'agent responsable de la custòdia es va adonar que Torroija estava estès, van córrer a reanimar-lo amb el desfibril·lador i li van fer el boca a boca fins que van arribar els membres del SEM. Entre tots els van poder mantenir amb vida i el van dur al Trueta, on va morir tres dies després. L'hospital va comunicar la mort al jutjat i als amics de Torroija que havien anat a visitar-lo, ja que no tenien constància que tingués cap familiar en tot l'Estat. Com que la seva família, que viu a l'Argentina, va tardar dies a assabentar-se de la mort, van aixecar veus de queixa contra el sistema policial i judicial espanyol i van acusar la policia d'haver-lo torturat i assassinat.

Dijous el jutjat va arxivar la causa, però ara els familiars, a través del bufet Salellas, presentaran un recurs contra l'ordre d'arxivament. Els lletrats consideren que no es podia arxivar el cas sense prendre declaració als policies que eren a les dependències policials, als membres del SEM i a l'altre home que va ser detingut per un petit robatori juntament amb Torroija i que ocupava la cel·la del costat. Aquest home, un italià, dormia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.