Canals

El fracàs de la proposta regeneradora

1898. La desfeta de Cuba provocarà una mena de catarsi col·lectiva i l'eclosió d'ofertes regeneradores que, en algun cas, aconseguiran generar complicitats entre la societat catalana

“Yo creo que hay un gran número
de enfermedades, y singularmente
las enfermedades nerviosas, para
las cuales es perfectamente perjudicial todo lo que sea excitación, y aun
la conversación sobre ellas; y no le
doy al catalanismo más alcance
ni más carácter que el de una verdadera enfermedad nerviosa”
20 de febrer del 1900. Congrés dels Diputats
Francisco SilvelaPresident del Consell de Ministres

El 3 de juliol del 1898, una part de la flota espanyola es troba assetjada a la badia de Santiago de Cuba. Poques setmanes abans, els Estats Units han declarat la guerra a Espanya, amb la qual cosa el llarg conflicte amb l'illa caribenya ha pres una dimensió internacional. L'enfrontament ha arribat, doncs, a un moment decisiu. Des del 25 de maig, l'almirall Cervera es troba bloquejat per l'armada dels EUA i aquell mateix dia adreça un telegrama al ministre de la Marina en què recorda que “califiqué de desastrosa la venida para los intereses de la Patria”. La batalla, que durarà poc més de quatre hores, deixarà Espanya sense esquadra i amb 350 morts, 160 ferits i 1.700 presoners; mentre que els americans tindran un únic mort.
La derrota s'afegeix a la que s'ha produït setmanes enrere a Cavite (a les illes Filipines) i acabarà desencadenant la capitulació de Santiago de Cuba (el 17 de juliol) i Manila (el 13 d'agost).

El govern espanyol es veurà forçat, davant aquest escenari, a negociar una rendició humiliant. El 10 de desembre se signa la Pau de París, val a dir que sense presència dels territoris envaïts. A través dels acords, Espanya “renuncia a todo derecho de soberanía y propiedad sobre Cuba”, mentre que les Filipines, Guam i Puerto Rico són lliurades als Estats Units per 20 milions de dòlars. L'episodi marca el moment de màxima decadència d'Espanya. Després de mesos d'exaltació i supèrbia patriòtiques, la societat espanyola desperta del somni imperial i descobreix la crua realitat. El 1898 representarà l'inici de la crisi del sistema de la Restauració i el sorgiment d'un munt de propostes que, des d'opcions polítiques ben diverses, expressaran la necessitat de regenerar la vida política espanyola.

El regeneracionisme esdevé un concepte de moda, tan emprat com, en alguns casos, buit de contingut. La majoria d'aquestes propostes quedaran en no res, fins i tot aquelles que tindran un mínim de possibilitats de fer realitat els seus plantejaments des de les institucions. El catalanisme serà una excepció i, tot i la frustració generada en un primer moment, acabarà cristal·litzant en un moviment polític. En una carta adreçada a un amic el 15 d'octubre, Joan Maragall adverteix que “la qüestió per a Catalunya és europeïtzar-se, tallant més o menys lentament la corda que la lliga amb la Morta”. “La Morta” és, òbviament, Espanya. Tot i això, abans d'articular-se com a opció política, una part de la societat catalana concentrarà les seves esperances en una figura tan singular com controvertida: el general Camilo García Polavieja.

La trajectòria d'aquest militar, popularment conegut com “el general cristiano”, apareix lligada als darrers batecs de la guerra de Cuba i les Filipines, de les quals havia estat capità general. La seva arribada a les Filipines provocarà un gir en l'evolució del conflicte, en bona part sustentat per una política repressiva ferotge. Una bona mostra del seu tarannà serà l'afusellament de José Rizal, que ni tan sols havia participat en la revolta. Polavieja, però, no serà destituït per la seva mà dura, sinó després de manifestar les seves discrepàncies amb la política oficial. El llibre Mi política en Cuba, en què atribueix la responsabilitat de les desfetes militars a la mala gestió dels polítics, aixeca tanca polseguera a Madrid com simpaties entre la societat catalana. Quan torna de les Filipines, el general es despatxa a gust contra els polítics, a qui acusa de no deixar-li eliminar la insurrecció. El 13 de maig del 1897, Polavieja és rebut amb un bany de masses al port de Barcelona; i, des de la premsa, se'l presenta com un autèntic heroi.

El festeig del general amb un sector de la societat catalana s'accelera després de la desfeta a Cuba. El compromís, tot i això, se segella en privat. El 30 de setembre, Polavieja assumeix públicament alguns compromisos, com ara un concert econòmic o la fusió de les quatre diputacions catalanes; amb molta menys concreció, val a dir, que en una carta adreçada a l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner algunes setmanes abans. Tot i això, algunes entitats catalanes s'apressen a expressar-li l'adhesió. Una d'aquestes serà el Foment del Treball, que s'adreçarà a Polavieja per expressar-li que “se ha hecho usted intérprete de las aspiraciones de las clases productoras, que le prestarán su decidido apoyo para que pueda llevarlas a la práctica”. L'adhesió representa un gir en la política de la patronal, que abandona el seu tradicional retraïment polític.

L'opció de Polavieja passarà, ben aviat, de l'oposició al govern. La formació de l'executiu presidit per Francisco Silvela, el 14 de març del 1899, genera un munt d'expectatives al nostre país; sobretot, per part d'aquells que encara confien en la possibilitat de reformar el règim des de dins i incorporar-hi les demandes descentralitzadores. Entre els membres del nou govern hi ha “el general cristiano”, que assumeix el Ministeri de la Guerra; i també Manuel Duran i Bas, en un intent de conciliar amb el conservadorisme català. No es tracta només de les complicitats que genera el nou govern, sinó dels compromisos que han assumit tant Silvela com Polavieja, els quals han acceptat un programa que inclou algunes mesures regeneradores i altres que fan referència a la descentralització administrativa, com el concert econòmic o una diputació catalana única si aquesta té el suport d'una majoria dels municipis.

Les primeres mesures que pren el nou govern alimenten les esperances, sobretot pels noms designats per ocupar alguns càrrecs sensibles: dues figures rellevants del regionalisme catòlic com Josep Morgades i Josep Torras i Bages són nomenades per ocupar la Seu de Barcelona i el bisbat de Vic, respectivament; mentre que el doctor Bartomeu Robert, un dels cinc signants del manifest a la reina regent, serà nomenat alcalde de Barcelona. Finalment, Rubió i Ors és designat rector de la Universitat de Barcelona, mentre que dos catalanistes són escollits per ocupar les alcaldies de Reus i Tarragona, respectivament. El devessall de nomenaments, doncs, genera àmplies expectatives.

El desencís

Però, novament, aquestes es veuran frustrades i el govern Silvela provocarà un cop de porta sonor als morros. El govern no només desmentirà, una vegada rere l'altra, el compromís de concedir un concert econòmic, sinó que prendrà una decisió radicalment contrària. El 17 de juny del 1899, el ministre d'Hisenda, Raimundo Fernández Villaverde, presenta els pressupostos i es disparen totes les alarmes. Les despeses de la guerra han representat un cost de més de 2.200 milions de pessetes, l'equivalent a tres pressupostos; i el deute públic s'ha situat en els 10.596 milions, una xifra superior al PIB d'aquell any. La hisenda espanyola es troba, doncs, en una situació límit. I Villaverde, en comptes de dur a terme una reducció radical de l'administració o d'impulsar una veritable reforma fiscal, preveu un increment significatiu de les contribucions per tal d'intentar redreçar aquesta situació.

La resposta de la societat catalana serà tan immediata com contundent. Quatre dies després de l'anunci del ministre, els gremis de Barcelona comencen a fer les primeres passes cap a una revolta fiscal. El primer desafiament el fan 185 gremis, que plantegen un boicot al consum de gas i electricitat com a mesura per frenar un increment de les tarifes. Per la seva banda, els comerciants es neguen a pagar les contribucions i, el setembre del 1899, impulsen una vaga fiscal. Es tracta de l'anomenat tancament de caixes. El govern s'acabarà ressentint de la protesta ciutadana i es produirà un degoteig continu de dimissions. El primer de fer-ho és el general Polavieja, que tira la tovallola el 28 de setembre. Mentrestant, la protesta al carrer s'incrementa. El 24 d'octubre, qui dimiteix és Duran i Bas. L'endemà, el govern suspèn les garanties constitucionals a Barcelona i dos dies després, declara l'estat de guerra. A partir d'aleshores, comença una repressió implacable: es dissol la Lliga de Defensa Industrial i Comercial i la comissió dels sindicats dels gremis i es comença a empresonar botiguers morosos.

La repressió del govern aconseguirà fer esvair del tot les esperances en la proposta regeneradora. Però el pòsit que ha deixat la campanya permetrà que, alguns mesos després, es constitueixi una llista electoral encapçalada pels presidents de les quatre entitats aliades contra el govern (l'anomenada candidatura dels quatre presidents), que esdevindrà la plataforma d'entrada del catalanisme al Congrés. Poques setmanes abans, s'ha constituït la Lliga Regionalista, que liderarà el catalanisme polític fins al 1931. La trucada a la porta del general Camilo García Polavieja no ha produït cap mena de resultat, però, com a mínim, ha permès carregar forces per al futur, ja en un format propi i entrant de ple en les institucions espanyoles.

La xiulada a l'himne espanyol

La mala maror amb motiu del tancament de caixes
s'incrementarà amb un
episodi aparentment puntual i anecdòtic, però que a l'hora de la veritat provocarà una reacció visceral de la premsa espanyola. El 21 de juliol del 1899, durant un homenatge a la flota francesa celebrat al Teatre Tívoli, els assistents aplaudeixen
la Marsellesa i, en canvi, “cuando la orquestra atacó los primeros compases de la Marcha Real [l'himne espanyol d'aleshores], los espectadores silbaron. Después se dieron vivas a Cataluña republicana, a Cataluña independiente y a Cataluña francesa”. La societat espanyola descobrirà, amb estupefacció, que no tothom vibra amb els símbols espanyols. Alguns diaris parlaran d'aquells que fan “alarde de su odio a la patria española” i d'altres es planyeran dels “espíritus mezquinos, incapaces de concebir la idea de la patria, que procuran agitar insanas pasiones y criminales intentos separatistas o de anexión a Francia”.
El Congrés viurà, hores després, un agre debat sobre la qüestió en què seran interpel·lats tots els diputats catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia