Política

Mas avisa l'Estat

Alerta que la visió uniformista i excloent d'Espanya reforça el catalanisme

Sosté que no es pot canviar un model amb consens majoritari

Defensa la gestió del govern i demana “comprensió”

Enmig d'una profunda crisi, havent posat en marxa retallades per fer-hi front i immersos en una espiral recentralitzadora de l'Estat amb la reforma de la Constitució i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè el castellà sigui, també, llengua vehicular. És com arriba la primera Diada Nacional d'Artur Mas com a president de la Generalitat, que, en el missatge institucional de l'Onze de Setembre, va voler subratllar la importància del moment. “Afrontem anys de transcendència històrica que marcaran per molt temps el rumb i el futur del nostre país”, va certificar.

Són temps fonamentals per a Catalunya però també per a la seva relació amb l'Estat, va subratllar Mas. I més després d'episodis com el de la recent reforma exprés de la Constitució pactada entre el PSOE i el PP, vista amb rebuig des de Catalunya. El president va denunciar l'exclusió del catalanisme d'una modificació que “trenca definitivament les regles del joc” de la Transició espanyola. “Suposa un canvi profund del qual hem de prendre nota, i que òbviament no serà neutral ni innocu en la relació entre Catalunya i l'Estat.”

La percepció de l'encaix impossible i les “amenaces” sobre l'autogovern català reforcen, segons Mas, el catalanisme transversal. “La visió uniformista i excloent d'Espanya afecta negativament tots els catalans. I això enforteix el catalanisme, del signe ideològic que sigui.”

En l'avís, Mas va incloure una defensa de la qüestionada –pel TSJC però també pel PP i Ciutadans– immersió lingüística com un instrument de cohesió social que té el suport molt majoritari dels catalans. I que “ningú pot pretendre canviar”, alertava.

Crida a la confiança

Mas va revestir d'una immaculada solemnitat el seu discurs de la Diada, enregistrat a la galeria gòtica de la Generalitat, just davant de l'escultura del cavaller. Va haver-hi avisos i crides, en un moment de malestar creixent per la tisorada del govern per fer front a la crisi, sobretot en sanitat i educació. L'apel·lació, en aquest cas, és la “comprensió”. “És l'únic camí per assegurar que les generacions més joves, els nostres fills i néts, podran gaudir com a mínim del mateix estat del benestar que hem construït les darreres dècades”, va defensar davant els que l'acusen de posar fi a les polítiques socials.

I l'altra gran crida és a la confiança, en la democràcia però sobretot en el fet que Catalunya se'n sortirà. I la fórmula del president: “És hora de creure en nosaltres mateixos.”

Les claus

Un Onze de resistència

o.A-e

El de la resistència ferotge en defensa de la llengua. Aquesta podria ser l'aposició de l'Onze de Setembre d'enguany. La Diada Nacional arriba en plena ofensiva espanyolista contra la immersió lingüística i mentre es gesta a les corts la reforma de la Constitució. Dos processos paral·lels que han accentuat aquest agost la tendència recentralitzadora de l'Estat.

Nou curs

L'Onze inaugura un curs polític que serà clau per a la redefinició de l'horitzó nacional del país, després del cop de porta del Constitucional a les aspiracions catalanes d'autogovern. CiU reclamarà el concert econòmic al nou executiu que sorgeixi de les urnes el 20-N. I el fracàs o l'èxit del projecte marcarà l'horitzó nacional del país per als pròxims anys, mentre les enquestes evidencien que l'independentisme no deixa d'estendre's al carrer.

L'examen ciutadà

La societat civil es manté a l'espera i vigilant. Òmnium Cultural, vertebradora de la manifestació del 10 de juliol de l'any passat, ja ha plantejat la objecció fiscal com a alternativa si el nou model de finançament no prospera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.