Política

L'altaveu d'Europa

Joel Joan: “Espanya ens maltracta”

L'actor presenta a Brussel·les el documental ‘Spain's Secret Conflict'

El president de l'Acadèmia del Cinema sosté que “saber que el marc democràtic de la UE ens empara ens dóna força i ens treu pors”

Els draps bruts (o Plats bruts, en aquest cas, ara que es torna a emetre) es renten a casa i Brussel·les no resoldrà el dèficit fiscal o els atacs contra el català. Però, com a mínim, “tenir Europa d'observadora i saber que el seu marc democràtic ens empara ens dóna força i ens treu pors”, defensa l'actor Joel Joan. En altres paraules: mentre Espanya formi part de la UE, els seus tancs no tornaran a entrar per l'avinguda Diagonal com el 1939. El president de l'Acadèmia del Cinema Català va presentar ahir al Parlament Europeu el documental Spain's Secret Conflict, en què es denuncia el “maltractament” infligit al país.

“Volem que el món ens vigili” i “sàpiga de quina manera l'Estat ens tracta i a estones ens maltracta”, va proclamar Joan davant dels eurodiputats, convocats pel representant de CiU, Ramon Tremosa, i per Sobirania i Progrés. I és que, tot i que ara “aquest conflicte amb Espanya es porta de manera educada, pot ser que, algun dia, Catalunya convoqui un referèndum vinculant i això canviï”, va advertir. Spain's Secret Conflict és una producció britànica que analitza en 39 minuts les relacions amb la resta de l'Estat. El documental parteix de la consulta d'autodeterminació d'Arenys de Munt i s'hi entrevisten des de Jordi Pujol, Paul Preston, Matthew Tree o Josep Maria Solé i Sabaté fins a José María Aznar, Alfonso Guerra, Federico Jiménez Losantos o Curri Valenzuela (impagable el seu accent parlant en anglès). Fins ara, no s'havia projectat públicament, tot i que es pot veure a internet.

“D'aquí a pocs anys, d'acord amb les enquestes i arran de com s'està desenvolupant la història al nostre país, ens podem trobar que Europa tingui un nou estat i volem fer-la partícip de les nostres angoixes i inquietuds”, va avisar Joan acompanyat de la professora d'economia de la UB Elisenda Paluzie i del professor de sociolingüística de la UOC Miquel Strubell. L'actor va reivindicar el reconeixement de Catalunya a l'estranger: “És indispensable per a totes les nacions del món que la resta et reconeguin, si no, no existeixes”. Paluzie va denunciar la “manca de democràcia real que hi ha a l'Estat, que no permet l'exercici d'un dret fonamental com el d'autodeterminació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.