El full de ruta de la independència de Catalunya, a debat
En una jornada es dissenyaran els acords que cal negociar amb l'Estat espanyol
Es pretén aclarir els arguments tècnics
Quins plantejament tècnic requeriria construir un estat l'endemà de proclamar la independència de Catalunya? La resposta a aquesta pregunta és el que es plantejarà a la primera conferència sobre l'autodeterminació de Catalunya, que es farà el dia 3 de novembre a Barcelona i que és organitzada per Sobirania i Justícia. Hi participaran experts internacionals que dissenyaran el full de ruta que s'hauria de seguir. És a dir, “com s'haurà de fer el contracte de separació amb Espanya” –en paraules de Quim Torra, president de l'entitat– a partir de l'anàlisi dels casos iugoslau, kosovar i quebequès.
Per Torra, temes com ara el finançament i l'espoli ja estan guanyats perquè hi ha informes que demostren que és viable, però hi ha altres qüestions que cal definir quan Catalunya se separi d'Espanya. Per exemple, com planificar la separació de béns, quins límits geogràfics hi ha d'haver, l'amortització d'infraestructures, què passa amb equipaments com ara casernes de la Guàrdia Civil i les repercussions internacionals quant a representació en organismes com ara l'OTAN i la Unió Europea.
Des de Sobirania i Justícia es té clar que la negociació no seria fàcil i que Espanya és un adversari perillós, però es considera que la jornada ha de servir per “desfer moltes pors” i sustentar totes les demandes des del punt de vista tècnic i acadèmic, de manera que no es puguin rebatre els arguments.
LA DATA
LA FRASE
Un ‘lobby' internacional necessari
Les ponències aniran a càrrec de primeres figures internacionals expertes en processos similars. Hi haurà Ana Stanic, especialista que va participar activament en la independència d'Eslovènia; Charles Ehrlich, responsable de la comissió constitucional de Kosova; Patrick Dumberry, expert canadenc, i el catedràtic de Princeton Carles Boix, que se centrarà més en el cas català. La presència de figures de renom no és casual, sinó buscada, ja que es considera imprescindible crear un lobby internacional que doni suport a la independència de Catalunya, així com el suport d'amplis sectors socials.