Política

Londres, disposat a acceptar el referèndum d'Escòcia

Cameron podria autoritzar amb condicions al Parlament d'Edimburg l'establiment d'una consulta sobiranista vinculant

Downing Street pretén imposar la data i la pregunta, mentre que l'SNP refusa cap ingerència

El govern britànic ha començat a collar al màxim el pri­mer minis­tre escocès, Alex Sal­mond. El motiu és de sobres cone­gut: els plans sobi­ra­nis­tes del líder del Par­tit Naci­o­nal Escocès (SNP), que pretén cele­brar un referèndum inde­pen­den­tista, per tren­car o no els lli­gams amb el Regne Unit, o bé per modi­fi­car-ne l'esta­tus i aug­men­tar els poders per a Edim­burg. La nova embran­zida uni­o­nista té lloc set­ma­nes abans que entri un altre cop a la Cam­bra dels Lords per deba­tre la llei esco­cesa.

El pri­mer minis­tre britànic, David Came­ron, afer­ris­sat par­ti­dari de la unió, vol posar fi a la inde­fi­nició en què, fins ara, sem­pre des del punt de vista de Lon­dres, es mou l'exe­cu­tiu de l'SNP. D'acord amb un com­promís elec­to­ral adqui­rit en la cam­pa­nya de les elec­ci­ons de 2011, l'actual par­tit majo­ri­tari a Escòcia té pre­vist cele­brar la con­sulta durant la segona mei­tat de la pre­sent legis­la­tura, és a dir, a par­tir de 2014.

Ahir, en una reunió del govern britànic, es va dis­cu­tir la capa­ci­tat legal del govern autònom d'Escòcia per con­vo­car una con­sulta d'aquesta mena, i la pos­si­ble vin­cu­lació legal del resul­tat. Després de la reunió, un por­ta­veu de Dow­ning Street va asse­gu­rar que “clara­ment, un gran nom­bre d'ana­lis­tes inde­pen­dents i experts legals han subrat­llat que l'actual llei de referèndum apro­vada pel Par­la­ment escocès pot ser des­a­fi­ada legal­ment” pel gabi­net.

La raó que argu­menta l'exe­cu­tiu britànic és que la llei de devo­lució de poders de 1998, per la qual es va fer pos­si­ble la reins­tau­ració del govern i el Par­la­ment naci­o­nal d'Escòcia, reserva la dis­cussió dels aspec­tes con­si­de­rats cons­ti­tu­ci­o­nals a la cam­bra de West­mins­ter. Lon­dres entén, doncs, que una decisió que impli­qui una alte­ració de les fron­te­res del Regne Unit ha de ser exclu­si­va­ment deba­tuda i legis­lada per la Cam­bra dels Comuns.

Però perquè no es pro­du­eixi un enfron­ta­ment obert entre les dues naci­ons, el govern de Came­ron esta­ria dis­po­sat a facul­tar el Par­la­ment escocès durant un temps limi­tat per dur a terme el referèndum, i fins i tot adme­tria que el resul­tat fos vin­cu­lant. La supo­sada con­cessió de Lon­dres, però, no seria de franc. Algu­nes fil­tra­ci­ons sug­ge­rei­xen que Lon­dres impo­sa­ria con­di­ci­ons tant en els ter­mes de la con­sulta com en la data.

Came­ron va afir­mar diu­menge a la BBC que “vol una con­sulta legal, justa i deci­siva”. Al seu parer, la pre­gunta només pot ser del tipus o caixa o faixa, inde­pendència sí o no, i no per­me­tre una ter­cera opció, màxima auto­no­mia finan­cera, que podria tren­car el vot uni­o­nista i reforçar el poder de l'SNP.

Edim­burg replica

Les decla­ra­ci­ons de Came­ron van ser con­tes­ta­des ahir dura­ment des d'Edim­burg. La vice­pri­mera minis­tra del país, Nicola Stur­geon, l'acu­sava de “mirar d'influ­en­ciar en la democràcia esco­cesa”. I a con­ti­nu­ació iro­nit­zava: “Pot­ser hau­ria d'estar molt més rela­xada, ja que sos­pito que com més pressió d'un govern tory, més suport per a la inde­pendència d'Escòcia. Però hi ha una qüestió de prin­ci­pis democràtics.”

Els pròxims dies, quan la llei esco­cesa es torni a deba­tre, podrien ser clau per conèixer la posició con­creta de Lon­dres.

LA DATA

2014
El govern escocès
d'Alex Salmond podria convocar la consulta sobre la independència.

Seguiment des de Catalunya

El president Artur Mas vol analitzar “les experiències” de referèndums i consultes independentistes d'arreu d'Europa. Així ho va assegurat ahir dilluns des de Londres, on precisament es debat el marc legal en el qual s'hauria de celebrar un referèndum per a la independència d'Escòcia. Mas va dir que caldrà veure com es desenvolupa finalment la consulta, però ha destacat que estudia el procés i d'altres de similars que hi ha a Europa. “Vull veure una mica com ho orienten ells. No és que nosaltres haguem de fer res de forma immediata, però hem de veure quines experiències es porten a terme a Europa en aquest sentit”, va admetre el president Artur Mas.

Durant el seu viatge a Londres per participar en la cimera de líders liberals europeus, Mas va valorar els plans del govern de l'escocès Alex Salmond de celebrar un referèndum d'independència i la reacció del govern britànic. El president de Catalunya ha assegurat que és evident que el Regne Unit “es mirarà amb respecte” qualsevol consulta que es faci des d'Edimburg perquè té més tradició democràtica que altres estats, com ara, segons va dir, l'Estat espanyol. Mas va destacar que no és escèptic sobre el resultat del procés, però vol veure com evoluciona “la demanda independentista a Escòcia”, va declarar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.