Política

Girona reuneix més de 1.600 independentistes

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, destaca la vocació nacionalista de la ciutat i afirma que amb la independència Catalunya milloraria

L'Assemblea Nacional denuncia que Espanya “roba” Catalunya

Puigdemont va assegurar que independents serem millors

El moviment de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va atraure ahir fins a Girona més de 1.600 independentistes d'arreu de les contrades gironines i d'altres punts de Catalunya. A partir de les 10 del matí, i desafiant les baixes temperatures, desenes de persones de totes les edats, amb estelades i barretines, es van concentrar a la plaça del Vi per assistir a un espectacle cultural i per participar en una marxa festiva i reivindicativa fins a l'Auditori, on l'ANC va celebrar l'acte central. “Girona té vocació de capital nacional”, va manifestar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, de CDC, en la sala gran de l'Auditori, que era plena de gom a gom. Puigdemont va defensar que la independència és necessària per a Catalunya i va animar la gent que pensa com ell a convèncer la resta que “serem millors com a independents” que amb Espanya.

En el mateix acte, ben conduït per Txe Arana i Sergi Font i que va alternar moments solemnes amb d'altres de còmics i també alguns de molt emotius, l'exalcalde de Salt, Salvador Sunyer, va afirmar que Catalunya “és una mera colònia d'Espanya”, que se'ns emporta el millor i ens deixa només les escorrialles. “Heu pensat quants llocs de treball es podrien crear amb els diners que ens espolien?”, va formular Sunyer. Un tema, el de l'espoli, que no només va marcar el caràcter de la major part dels discursos, sinó que va estar present al llarg de tot l'acte per mitjà d'un comptador en què el públic anava veient els diners que Espanya “roba” a Catalunya per segon: 512 euros, que en acabar l'acte s'havien convertit en prop de 4 milions d'euros.

“Nosaltres ho farem perquè volem, perquè podem i perquè sabem com fer-ho”, va manifestar de forma contundent Josep Manel Ximenis, alcalde d'Arenys de Munt, el municipi on va néixer aquest moviment independentista popular i apartidista al qual ja s'han adherit més d'una cinquantena de municipis gironins.

Els discursos van arrencar, en més d'una ocasió, els aplaudiments del públic i la brandada de les estelades. I també consignes a favor de la independència i d'una Catalunya lliure. Núria Jàvega, membre de l'ANC, va animar els assistents a fer arribar a tots els racons del país “la imperiosa necessitat de disposar d'un futur millor per a les futures generacions” per la via de la independència. “Ara sí toca”, va dir.

L'acte va finalitzar amb la declaració final de les assemblees territorials de l'ANC a la regió de Girona, en què es parlar de la urgència “de sortir de l'atzucac espanyol i fer de la nació catalana un país normalitzat i integrat en el rengles dels pobles lliures”. El cant d'Els segadors va posar-hi el punt final.

LES XIFRES

Estic content de ser viu per aconseguir la independència abans que cap de nosaltres mori
Josep Maria Terricabras
filòsof

LES FRASES

Catalunya és una mera colònia d'Espanya, que s'emporta el millor i deixa les escorrialles
Salvador Sunyer
exalcalde de salt
200
municipis amb assemblees locals.
L'ANC ha aconseguit mobilitzar 4.000 persones d'arreu del país.
512
euros per segon.
Diners que l'Estat espanyol es queda de Catalunya i que sumen 16 milions a l'any.

Pantalons avall, pantalons amunt

N.A

Quim Masferrer, actor del grup de teatre La Guerrilla, va proporcionar un dels moments més divertits de l'acte d'ahir a l'auditori amb la seva abaixada, completament inesperada, de pantalons davant del públic. Un gest que, segons va exposar, simbolitza molt bé l'actitud que els catalans mantenen des de fa anys davant de l'Estat espanyol –“que ens la fot per davant i per darrere”– i al qual, segons va afegir, fins i tot s'hi podria dedicar un dia, “un dia mundial en què tots els catalans anessin amb els pantalons abaixats”. Masferrer va proposar combatre aquesta actitud amb una altra: “apujar-nos els pantalons amb el cap ben alt i sense ajuda de les mans”, tal com va demostrar que es podia fer davant de l'expectació dels espectadors. L'actor va animar els ciutadans de Catalunya a no acceptar més les premisses de l'Estat espanyol. I va demanar una forta xiulada en contra de l'espoli. Va acabar amb un “Visca Catalunya lliure” i una forta abraçada amb el filòsof Josep Maria Terricabras.

La reaparició de Terricabras

“Estic content de ser viu per aconseguir la independència abans que cap de nosaltres mori.” Aquesta va ser la frase que el filòsof Josep Maria Terricabras va pronunciar de forma espontània i emocionat uns segons abans que l'acte es donés per conclòs i quan la gent ja començava a marxar. De fet, després de la seva curta intervenció, esperada per molts, es va repetir la primera estrofa d'Els segadors. El filòsof, que ha passat una llarga convalescència a causa d'un greu accident de trànsit i ahir va reaparèixer en un acte públic, va estar assegut durant l'acte de l'ANC a les primeres files de l'auditori i totes persones que van intervenir li van dedicar unes paraules d'agraïment a la seva tasca en defensa de la llibertat de Catalunya. A més de discursos, es va poder escoltar el grup Port Bo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.