Política

Les dones ocupen un de cada cinc escons en parlaments d'arreu del món

Andorra i Ruanda són els dos únics països on les parlamentàries representen la meitat o la majoria dels seients de les cambres legislatives, respectivament

La presència femenina només ha augmentat mig punt percentual a nivell mundial durant el 2011

El nombre de dones representades en els parlaments de tot el món és “preocupantment baix”. Així ho indiquen les darreres xifres de la (IPU, en les seves sigles en anglès) sobre la presència de dones a les cambres legislatives dels membres de l'organització, recollides en un informe presentat aquest divendres. La mitjana global només ha augmentat durant el 2011 mig punt percentual respecte de les dades de l'any anterior, i s'ha situat en el 19,5%. Tot i així, en els casos en què s'han renovat parlaments, el percentatge de dones que han aconseguit escons és més de dos punts superior.

Segons un comunicat emès per l'UIP i ONU Dones, l'entitat de les Nacions Unides per a la igualtat de gènere i l'empoderament de la dona, “una voluntat política ferma i l'adopció de mesures específiques són necessàries per sortir d'aquest estancament en la participació política de les dones”.

Dels 188 parlaments, només n'hi ha vint en què les dones superin la tercera part dels escons. Ruanda i Andorra encapçalen la classificació, i són els únics dos països en que les dones són la majoria o la meitat, respectivament. A l'altre extrem, es presenten set cambres sense representació femenina, com és el cas de la de Belize o la de Qatar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.