Mas-Colell alerta: “O pacte fiscal o la fi de l'autogovern”
El conseller recorda que el concert és l'únic camí per superar l'ofec que exerceix l'Estat amb lleis com ara la d'estabilitat pressupostària
Exigeix al govern de Madrid que no colli els territoris
El govern vol jugar la carta del tot o res amb el pacte fiscal, almenys en la fase inicial de la negociació amb Madrid. S'esforça per difondre el missatge que si no hi ha concert econòmic, Catalunya segurament s'acabarà com a país. Una manera d'intentar d'aglutinar el màxim de suport polític i social. Fa uns dies ja ho va advertir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, quan va assegurar que si no s'aconsegueix el nou finançament serà la “mort”. I ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va seguir en la mateixa direcció amb una frase contundent: “O el pacte fiscal o la fi de l'autogovern.”
Mas-Colell va fer aquesta asseveració en el marc d'una conferència al cercle financer, a la seu de La Caixa de Barcelona davant de centenars d'empresaris –també hi havia l'expresident de la Generalitat, José Montilla–. Per argumentar la seva tesi, es va sustentar en la llei d'estabilitat pressupostària que van pactar el PSOE i el PP en l'anterior legislatura. El titular d'Economia va ressaltar que aquesta norma indica que els territoris han de tenir, el 2020, un nivell d'endeutament del 13% del PIB –ara Catalunya està en el 20,7%–. Si no s'aconsegueix aquesta xifra, es posen en marxa uns mecanismes de control que poden “desmuntar” l'autogovern. I l'única manera d'arribar al llindar, segons Mas-Colell, és amb el pacte fiscal.
“Si el que pretenen és reduir-nos a ser una autonomia més, intervinguda fins a les celles i subjecte al dictat de funcions ministerials, llavors anem al conflicte i cap a un període turbulent”, va afegir-hi. I aquesta panorama no “interessa” ni a Espanya ni a Catalunya.
Aquesta no va ser l'única advertència que el conseller va llençar cap a l'Estat. Els va exigir “coresponsabilització” a l'hora d'elaborar els pressupostos en el sentit que no només carreguin el mort del dèficit en els territoris i que també s'apliquin mesures d'austeritat: “No és prudent assenyalar algú altre com a responsable principal de l'esforç necessari, perquè això pot provocar la desmobilització pròpia i el fracàs final.”
En aquest llistat de demandes amb vista als comptes de La Moncloa que s'han de presentar a finals de mes, n'hi va afegir un altre: “Complir” els ingressos amb Catalunya, com ara la disposició addicional tercera. Un panorama que no es va produir amb el PSOE. Moment en què el conseller va demanar que els catalans recordin “durant molts anys com ens han tractat”.