Tensa rebuda del papa a Cuba amb més de 150 detinguts
Benet XVI arriba a l'illa amb la incògnita de si es reunirà amb Fidel Castro o Chávez
Indignació entre els dissidents, que culpen el règim d'amagar la realitat
El pontífex inicia una visita de tres dies
Després de la visita a Mèxic, un fervent país catòlic, Benet XVI va aterrar ahir amb un avió 777 de la companyia Alitalia a Santiago de Cuba, la segona ciutat del país, on va ser rebut pel president del país, Raúl Castro; el cardenal Jaime Ortega, màxima autoritat catòlica de l'illa, i el president de la Conferència de Bisbes Catòlics cubans, Dionisio García.
En les seves primeres paraules a l'illa, Benet XVI va recordar que la visita, el 1998, del seu predecessor, Joan Pau II, havia donat un “nou vigor” a l'Església catòlica a Cuba i havia inaugurat una etapa de “més col·laboració i confiança” en les relacions entre l'Església i l'Estat. Però, hi va afegir: “Encara queden molts aspectes en què es pot i s'ha d'avançar, especialment pel que fa a l'aportació imprescindible que la religió està cridada a exercir en l'àmbit públic de la societat.” Per la seva part, el president de Cuba, Raúl Castro, va destacar, en el seu discurs de benvinguda, les “estretes relacions” entre la Santa Seu i el seu país. “Ens satisfan les estretes relacions entre la Santa Seu i Cuba, que s'han desenvolupat sense interrupció durant setanta-sis anys, sempre basades en el respecte mutu i en la coincidència en assumptes vitals per a la humanitat”, va afirmar Raúl Castro.
L'itinerari de Benet XVI ha de passar pel santuari de la Verge de la Caritat del Coure, a prop de Santiago, per després anar fins a l'Havana, on dimecres ha d'oficiar una altra missa a la plaça de la Revolució.
És una visita marcada per la polèmica perquè, en els últims dies, s'ha detingut més de 150 persones, la majoria dissidents, encara que algunes informacions indiquen que també s'ha detingut un gran nombre d'indigents, per donar una imatge millor de les principals ciutats del país. El papa comença d'aquesta manera una gira de tres dies marcada per l'interès de defensar la seva Església. Les relacions entre Roma i l'Havana s'han suavitzat des de l'última visita de Joan Pau II, l'any 1998, tot i les declaracions de Ratzinger divendres en què afirmava que la ideologia marxista “ja no respon a la realitat”, i que “si no és possible construir un cert tipus de societat, llavors es necessita trobar nous models”. De moment encara no s'ha confirmat si el papa es reunirà amb Fidel Castro o Hugo Chávez, que va arribar a l'illa durant el cap de setmana per sotmetre's al tractament contra el càncer que pateix.
El Vaticà ja ha descartat reunir-se amb qualsevol grup de dissidents, fet que lamenten, sobretot, les Damas de Blanco. El portaveu de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació, Elizardo Sánchez, va lamentar que s'hagués detingut 150 persones en els últims dies. “Són detencions preventives”, va assegurar.
LA FRASE
Pelegrins arribats des de l'exili
Centenars de pelegrins procedents de Miami, als Estats Units, la majoria cubans nord-americans, van arribar ahir per assistir a la visita del papa Benet XVI. El grup és d'unes 500 persones i també inclou pelegrins de l'arxidiòcesi de Miami liderats per l'arquebisbe Thomas Wenski, que va assenyalar que molts cubans arribats des dels Estats Units tornen per primera vegada a l'illa després de 50 anys. Atenea Estévez, de 83 anys, que va sortir del país fa 50 anys, va assegurar que “estava nerviosa” pel fet de tornar a Cuba després de tant de temps. “Vaig sortir el 1961. Pensava que tornaria l'any següent, però no va ser així”, va explicar abans d'embarcar.