Política

Convocar actes que alterin greument l'ordre públic equivaldrà a pertinença a organització criminal

La resistència passiva o activa serà considerada un delicte d'atemptat a l'autoritat

Fernández Díaz considera que “no és assumible” que la policia pugui rebre insults i injúries sense que això comporti cap càstig

La reforma del Codi Penal en què treballa el govern espanyol per endurir el càstig per als actes de vandalisme considerarà la convocatòria d'actes que alterin greument l'ordre públic com un delicte de pertinença a organització criminal. Es tracta, segons ha explicat el ministre de l'Interior en els passadissos del Congrés, de perseguir penalment aquelles persones que es concertin per provocar incidents violents al carrer, atacs contra les forces de seguretat, altres ciutadans o el mobiliari urbà. “És un fenomen que s'ha vist a Barcelona i a altres ciutats espanyoles, que s'està generalitzant i que segons el nostre punt de vista no té en aquests moments una resposta adequada des de l'ordenament jurídic”, ha assegurat Fernández Díaz.

La idea amb què treballen conjuntament els ministeris de l'Interior i de Justícia és castigar amb una pena mínima de dos anys aquestes conductes, de manera que el fiscal pugui sol·licitar la presó provisional per als autors i el jutge, si escau, decretar-la.

Prèviament, en la sessió de control al Congrés, Fernández Díaz ha justificat l'enduriment del Codi Penal per “l'espiral de violència” protagonitzada per col·lectius que utilitzen tècniques de “guerrilla urbana”.

El titular d'Interior també ha detallat que pretén incloure com a delicte d'atemptat a l'autoritat la resistència passiva o activa i introduir entre les “modalitats d'escometiment” –atac violent dirigit contra un policia– les amenaces i comportaments intimidatoris o el llançament d'objectes perillosos. A més, es consideraran com a agreujants les conductes violentes quan aquestes es produeixin en manifestacions o concentracions, i s'inclouran com a delictes de desordre públic els casos en què es penetri en establiments públics o se n'obstaculitzi l'accés. “Creiem que cal fer més robusta l'autoritat legítima de qui legítimament té l'exclusivitat de l'ús de la força”, ha subratllat Fernández Díaz. El titular d'Interior ha insistit que “no és assumible” que la policia pugui rebre insults i injúries per part de manifestants sense que això comporti cap càstig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.