Política

20-A, insubmisos

Els restauradors del Priorat, que encapçalen la campanya per la insubmissió fiscal, no pagaran l'IVA a l'Estat el 20 d'abril, quan venç el termini

Dipositaran els diners avui a l'Agència Tributària Catalana, que no recapta aquest impost

Altres empresaristambé s'afegiran a aquesta iniciativa de protesta
contra l'espoli fiscal

El mes de gener, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, els restauradors del Priorat que han liderat una campanya a favor de l'objecció fiscal, ja ho tenien clar: “No som delinqüents. No fem res d'il·legal. Nosaltres som insubmisos amb Espanya, no amb Catalunya.” Aquelles paraules ara es convertiran en fets. El 20 d'abril s'acaba el termini perquè els empresaris puguin pagar als comptes estatals l'IVA del primer trimestre del 2012. Ni l'Andreu ni la Maria ho faran, perquè consideren que s'han de plantar arran de la “pèssima” i “empobridora” relació de Catalunya respecte a Espanya i de l'espoli fiscal de què és víctima. No ingressaran ni un euro a la hisenda espanyola i oficialment, a partir del 20-A, seran insubmisos amb l'Estat espanyol. Però, com sempre han repetit, la seva intenció no és la de defugir les responsabilitats fiscals, sinó pagar a l'administració que realment “correspon”. Per tant, aquests diners de l'IVA –uns 3.000 euros aproximadament– els dipositaran a l'Agència Tributària Catalana, perquè la Generalitat els administri. Està previst que facin l'ingrés a través d'una entitat bancària i que avui portin la documentació a l'Agència en un acte públic al qual s'afegiran altres empresaris, que també donaran aquest cop de puny sobre la taula.

Una vegada iniciat el procés, s'obren diverses incògnites. Què farà l'executiu de Mas amb els diners de l'IVA? Com reaccionarà La Moncloa davant aquest desafiament? “El govern català s'està venent patrimoni i està impulsant bons patriòtics. Ja seria el súmmum que donés aquests diners de la insubmissió a l'Estat”, avisa Andreu Bartolomé en declaracions a aquest diari. “Però tampoc no ens sorprendria”, hi afegeix el restaurador, que es mostra “decebut” per la resposta que ha tingut la Generalitat en aquest cas: “No hi ha hagut cap suport directe ni tampoc ens han posat facilitats.” El portaveu del govern, Francesc Homs, va afirmar fa uns mesos que entenia la posició d'aquests ciutadans, però que no la podia secundar.

Pel que fa a les possibles represàlies de Madrid, Bartolomé reconeix que no sap exactament què pot passar, encara que hi ha alguns experts que li asseguren que és possible que, de moment, tot quedi en no res. “Ells tenen un problema. Si actuen severament pot haver-hi molt de ressò i polèmica, i, si no ho fan, el pròxim trimestre hi haurà més insubmisos”, argumenta.

Les últimes setmanes Andreu Bartolomé ha anat voltant arreu del país explicant la campanya Diem prou, que va iniciar amb la seva parella l'any passat. Ha participat en una trentena de xerrades en què ha rebut un suport majoritari. “Estem molt contents de la resposta de la gent”, assenyala. Està previst que demà se celebri a Cornudella de Montsant (Priorat) l'acte final d'aquest tour. Llavors serà el moment d'anunciar noves propostes perquè tots els ciutadans, i no només els empresaris, puguin portar a terme aquest conjunt d'accions d'insubmissió.

Àmbit municipal

La reivindicació de Diem prou també ha arribat al món municipal amb diversos ajuntaments que han exigit poder pagar els impostos a Catalunya i no a l'Estat. Arenys de Munt, Berga, Ripoll, Vilafranca o Girona són alguns d'aquests exemples. Un dels últims a afegir-se a aquesta llista ha estat el consistori de Vic, amb l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, al capdavant. Vila d'Abadal també és el president de l'Associació de Municipis per la Independència, que dóna ple suport a aquesta objecció.

12-04
Avui
els empresaris Andreu Bartolomé i Maria Casademunt entregaran la documentació sobre el pagament de l'IVA a l'Agència Tributària Catalana. Faran un acte públic en què tindran el suport d'altres persones.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.