Política

Les Corts valencianes s'obliden d'Almansa

La manifestació del 25 d'abril serà protagonitzada pel moviment estudiantil

La commemoració de la derrota de les tropes austriacistes a la Batalla d'Almansa, el 25 d'abril del 1707, contra les tropes de Felip V, equivalent a la celebració a Catalunya de l'Onze de Setembre, no té cabuda a les Corts valencianes.

Als antípodes de la reivindicació dels drets nacionals i de qualsevol relació amb l'efemèride, l'acte principal d'ahir del Parlament autonòmic va ser la col·locació d'una placa al·lusiva als diputats valencians presents a les Corts de Cadis del 1812.

El síndic de Compromís, Enric Morera, va lamentar la manca de reivindicació i va acusar el PP de mantenir “el sistema polític instaurat per Felip V”. “Són uns clars seguidors d'aquells botiflers que intentaren posar fi a les nostres senyes d'identitat”, hi va afegir. Per la seua part, els diputats d'EUPV van decidir no participar en l'acte institucional i van qualificar d'“atac contra el nostre autogovern” les retallades dels serveis públics decretada per Rajoy i “assumides submisament pel president Fabra”.

Mentrestant, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) presentava la manifestació que dissabte que ve recorrerà els carrers de València amb motiu de la diada del 25 d'abril, que enguany tindrà com a principal eix fer un acte de reconeixement als joves que participaren en les mobilitzacions estudiantils. ACPV ha cedit el protagonisme de la convocatòria de la manifestació a les organitzacions d'estudiants BEA, SEPC, AES i A Contracorrent, que l'encapçalaran amb els lemes “O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble” –frase de Joan Fuster– i “Sí a la nostra llengua”.

I és que un altre dels eixos de la manifestació serà l'afirmació de la identitat dels valencians i de la llengua i cultura pròpies, en el marc de la celebració enguany de l'Any Fuster, amb motiu del 50è aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians. També es mostrarà la solidaritat amb la lluita en defensa de la llengua i la identitat duta a terme a les Illes contra els “atacs” del govern de Bauzá. Hi assistirà una delegació de l'Assemblea de Mestres. La marxa també se centrarà en l'aposta per un model de societat del benestar i pels drets socials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.