Política

Procés a foc lent

MÍNIM La cimera sobre el pacte fiscal permet un lleu acostament entre CiU i el PSC

Els partits acorden celebrar una altra trobada multilateral abans del ple del juliol

Mas demana fer pinya i evita parlar de pla B

Ja ho va advertir el portaveu del govern, Francesc Homs. La cimera del pacte fiscal només seria un primer pas, un pas petit. I així va ser, perquè ahir no va haver-hi cap acord de mínims dels partits, però sí que es va denotar un cert acostament entre CiU i el PSC. Ara s'haurà de veure si aquest flirteig deixa fora ERC, que ha estat el principal soci de la federació en aquest camp i que ja fa dies que adverteix que s'autoexclourà si hi ha un pacte fiscal descafeïnat. En aquest intent de no fer enfadar ningú, el govern va repetir ahir que no diluirà res. És a dir, jugarà entre el PSC i ERC. Els populars, per la seva part, semblen més fora que dins, però amb el seu esforç de buscar la centralitat van assegurar que no seran cap “obstacle” en la negociació del sistema.

Durant la trobada Mas va reiterar que Catalunya necessita un “model nou” amb agència tributària pròpia, mentre que els socialistes van parlar de la importància que la Generalitat tingui el “protagonisme” en la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels tributs.

Un funambulisme dialèctic que Josep Antoni Duran i Lleida i Francesc Homs van interpretar com un acostament de la formació de Pere Navarro cap a les posicions de l'executiu. Tot i això els nacionalistes van deixar clar que es tracta d'una primera sensació i que en les properes setmanes s'haurà d'anar perfilant què vol dir “protagonisme”.

De moment, Navarro va matisar que la seva idea continua sent un consorci compartit amb l'Estat, cosa que CiU no accepta, tot i que la federació sosté que el PSC ha fet un pas endavant per “dialogar”.

Però el que ahir es va constatar sobretot és que la negociació sobre el pacte fiscal es courà a foc lent. Al juliol es votaran les conclusions al Parlament i abans hi haurà reunions bilaterals entre totes les parts i una altra cimera. Diàleg, diàleg i diàleg.

Enmig de les declaracions i contradeclaracions, ERC va ser el partit que es va mostrar disposat a moure's menys de les seves tesis. Oriol Junqueras va apuntar per activa i per passiva que els republicans només defensaran el concert econòmic i fins i tot són contraris al finançament que es va aprovar el 2005 a l'Estatut, encara que després es va modificar –cal recordar que llavors la caixa era compartida–. Un punt de partida del 2005, per exemple, que ICV veuria amb bons ulls. Però el PSC, que en aquells moments el va subscriuré, ara ja no. “És història”, va rematar Navarro, que, igual que l'ecosocialista Joan Herrera, també va exigir un “pacte social”.

Grup de treball

Pel que fa al desenvolupament de la reunió, Artur Mas en la seva intervenció inicial va desgranar punt per punt els dèficits que Catalunya té pel que fa al seu finançament: tresoreria precària, capacitat normativa reduïda, dèficit fiscal que es manté entre el 8% i el 9% des dels anys vuitanta, “deslleialtat” de l'Estat, etcètera. Davant d'aquest panorama va proposar un nou sistema en la via del concert i va recordar que s'haurà de buscar la màxima seguretat jurídica. Després va exposar l'estratègia negociadora amb Madrid, que comportaria celebrar el ple extraordinari del juliol que ve, en què es buscaria un ampli consens. El pas següent seria articular un grup de treball amb capacitat “decisòria” per fer el seguiment de les converses amb La Moncloa.

També va ressaltar que hi podia haver veus discordants sobre si ara és el moment de debatre sobre el pacte fiscal en vista de la crisi galopant que afecta tot el país. En aquest sentit va afegir que el nou finançament serà un “instrument” transcendental per solucionar part d'aquests problemes.

Llavors va ser el torn de totes les formacions, que van anunciar els seus sistemes. Mas va acabar tancant la trobada. Va demanar fer pinya per bastir una proposta potent i va recordar que, a diferència de l'Estatut, aquest procés només durarà un mes. Això sí, va refusar parlar de pla B, ni d'hisenda pròpia, ni d'eleccions anticipades. Fins i tot alguns assistents van interpretar que si el concert econòmic fracassa una opció de l'executiu seria esperar-se a veure què proposa Madrid quan s'hagi de renegociar el finançament el 2013.

LA XIFRA

3
hores
va durar la reunió que van mantenir els partits parlamentaris al Palau de la Generalitat.

Rubalcaba i Navarro sopen a Madrid

La nit abans de la cimera pel pacte fiscal, dimarts, una delegació del PSOE, encapçalada per Alfredo Pérez Rubalcaba, i una del PSC, per Pere Navarro, van sopar a Madrid. La trobada, a la qual també van assistir Antoni Balmon i Dani Fernández, per part dels socialistes catalans, i Oscar López i Elena Valenciano, per la dels espanyols, va servir per fer una radiografia de l'estat en què es troba la negociació del pacte fiscal, just abans que s'asseguessin a la mateixa taula totes les forces catalanes. L'anàlisi que buscava el PSOE feia referència no només als partits, pendents de votar al Parlament, al juliol, les conclusions de la comissió parlamentària, sinó també en la línia d'explorar els suports de sindicats i altres entitats. Des del PSOE estan d'acord que Catalunya hauria de millorar el seu finançament però sobre la base de desenvolupar l'acord del 2009 entre els executius de José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla.

En la trobada, segons fonts coneixedores, també es van abordar les intencions, intactes, de Carme Chacón de presentar-se a les primàries del PSOE per ser la nova candidata.

m. oliva

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.