Política

El Congrés troba “inconstitucional” fiscalitzar el rei

La mesa tomba una iniciativa per dotar La Zarzuela de més transparència

CiU vota en contra de la proposta

Obrir una comissió d'investigació sobre el rei i la seva família per tractar de la transparència de la institució i que el Parlament controli la seva activitat econòmica va en contra de la Constitució. Aquest és l'argument adduït pel PP per rebutjar, a la mesa del Congrés, una iniciativa registrada per Esquerra, IU-ICV i el BNG arran de l'escàndol de Botswana. De fet, segons la vicepresidenta de la cambra, Celia Villalobos (PP), no hi va haver discussió a l'òrgan de govern parlamentari, i la tramitació va quedar rebutjada per unanimitat. La mesa està formada per cinc membres populars, tres del PSOE i també un de CiU. Tots estaven “clarament” d'acord, segons Villalobos.

Els partits signants de la iniciativa van advertir que perseveraran en la seva croada per posar fi a l'“opacitat” de La Zarzuela i per aconseguir que la monarquia passi comptes al parlament, segons va explicar el portaveu republicà al Congrés, Alfred Bosch.

Represa de l'activitat

També recorden que la petició és un clam popular, després que la imatge de Joan Carles I hagi quedat malmesa pel viatge privat que el monarca va fer a l'Àfrica per caçar-hi elefants, però també pel procés judicial obert contra el seu gendre, Iñaki Urdangarin, implicat en el cas Nóos, una peça separada del Palma Arena. El rei tot just ha reprès aquests dies l'agenda de viatges internacionals després de l'episodi de Botswana, on es va fracturar el maluc, i ara és de visita al Brasil i a Xile.

El diputat d'ICV Joan Coscubiela va parlar d'“obscurantisme” i d'“impunitat” al voltant de la Casa del Rei, ja que la institució no va informar amb detall el govern sobre la cacera.

Dívar no haurà de comparèixer

La mesa del Congrés va vetar les peticions de compareixença del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar, l'altra institució espanyola que no passa per un bon moment arran de la denúncia de diversos caps de setmana llargs que Dívar va passar a Marbella a costa de l'organisme. L'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i el PSOE van formular les peticions per presumpta malversació de fons públics, però la mesa, amb majoria popular, va argumentar que el legislatiu no pot controlar els comptes del poder judicial. En aquest cas, CiU, juntament amb el PP, va votar en contra de la compareixença de Dívar. “En democràcia hi ha tres poders, i cap està per sobre de l'altre, i cada un té autonomia per decidir com s'administra”, va afirmar la vicepresidenta primera, Celia Villalobos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.