Política

Convergència avisa: “O pacte fiscal o independència”

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, creu que Espanya té “una gran oportunitat per demostrar que Catalunya no li interessa només pels diners”

Considera que la denegació del pacte fiscal “seria la condició necessària i suficient per convocar un referèndum d'autodeterminació”

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha llançat una advertència al govern espanyol de cara a la negociació de la proposta de nou finançament per a Catalunya: “El dilema està servit: o hi ha pacte fiscal o es comença la via cap a l'Estat propi. O pacte fiscal o independència”.

Rull ha fet així una crida a l'Estat espanyol a aprofitar “l'enèsima proposta de pacte” plantejada des de les institucions catalanes, en al·lusió al model de pacte fiscal aprovat pel Parlament el passat 25 de juliol, amb els vots de CiU, ICV-EUiA, ERC i l'aval parcial de PSC. Al seu entendre, aquesta negociació representa per Espanya “una gran oportunitat per demostrar que Catalunya no li interessa només pels diners”, ja que fins ara fa la sensació és que es busca “l'asfíxia econòmica i financera premeditada” dels catalans.

Després de les primeres reaccions contràries al pacte fiscal des del govern espanyol, Rull ha reconegut que “no ha estat un bon inici de les negociacions”, però tot i així el govern de CiU vol seure a parlar “per veure si és possible un marge d'acord”.

Obrir altres vies

En cas que el president de la Generalitat, Artur Mas, es limiti amb “un ‘no' rotund” de Rajoy, Rull ha advertit que “Catalunya estarà legitimada per obrir altres vies”. Aquestes altres vies, segons Rull, conduirien a un Estat propi: “El debat del pacte fiscal, com ja va avisar el secretari general de CDC, Oriol Pujol, és l'última estació coneguda en les relacions entre Catalunya i Espanya”, ha remarcat.

Rull ha reconegut que en els últims temps, després que el Tribunal Constitucional hagi retallat un Estatut ratificat pel poble de Catalunya i després del tracte dispensat per PP i PSOE a les reivindicacions catalanes, el “nacionalisme majoritari” que encarna CiU ha experimentat un “canvi de cultura política i d'estratègia”.

Segons ha argumentat, “l'actitud del catalanisme ha canviat respecte a la de fa 10, 20 o 30 anys, a causa de la incapacitat manifesta de l'Estat espanyol per entendre Catalunya”.

Si fa uns anys hauria estat impensable escoltar per boca d'un dirigent de CiU un pronunciament oficial a favor de la variant independentista, des del congrés que va celebrar CDC el març passat aquesta alternativa s'ha anat consolidant com l'horitzó nacional al qual aspiren els convergents. Ja al congrés del partit que presideix Artur Mas es va acordar fixar com a objectiu la construcció d'un Estat propi, però a més dins de la ponència política es va incloure un passatge molt explícit que llavors va passar desapercebut per a l'opinió pública.

“La denegació per part del govern espanyol del pacte fiscal seria la condició necessària i suficient per convocar un referèndum d'autodeterminació”, assenyala un punt del text. El projecte de llei de consultes populars que està tramitant el Parlament pot ser una eina per complir aquest propòsit, si bé Rull contempla altres possibles fórmules perquè el poble de Catalunya es pronunciï sobre el seu futur col·lectiu.

Una d'aquestes alternatives seria convocar unes “eleccions amb caràcter plebiscitari”, en què les diferents forces polítiques acudirien amb un programa electoral clarament definit sobre un Estat propi per a Catalunya: si les formacions defensores de la independència obtinguessin una majoria molt àmplia, el parlament català podria declarar directament la separació d'Espanya.

“Qualsevol mecanisme que permeti una expressió directa de la voluntat del poble de Catalunya serà vàlid”, ha indicat Rull, que en tot cas ha ressaltat que la resposta del país davant un eventual cop de porta al pacte fiscal “no serà de resignació”.

Rull s'ha mostrat convençut que “al final prevaldrà el que expressi la majoria del poble de Catalunya” i ha subratllat que “el dret a decidir no és un exercici de victimisme, sinó un mecanisme per deixar de ser víctima”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.