Política

Els partits treuen fum

Alícia Sánchez-Camacho (PP) és la primera cap de llista designada pel partit i Herrera (ICV) es presentarà a primàries

Tots els partits celebren consells nacionals i avancen la redacció dels programes i les llistes amb vista al 25-N

Solidaritat inicia converses amb ERC, entre altres grups, per anar junts a les eleccions

El programa electoral dels partits en aquestes eleccions agafa més protagonisme que mai

El 25-N ha obligat els partits a posar a l'hora els rellotges i fixar a corre-cuita un calendari que permeti tenir a punt la tria del candidat, les llistes i el programa electoral amb què es presentaran a les eleccions. Uns compromisos que en aquestes eleccions agafen més protagonisme que mai. Per aquest motiu la majoria dels partits s'han apressat aquest cap de setmana a convocar de manera extraordinària els consells nacionals respectius, el màxim òrgan de decisions entre congressos per marcar el full de ruta. Ahir ho van fer CDC, UDC i ERC, i el PSC el celebra avui.

La candidata Sánchez-Camacho

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, és la primera candidata a la presidència de la Generalitat. Ahir va ser designada per la junta directiva dels populars i seguidament es va posar de ple en campanya per, tal com ja ha fet els darrers dies, erigir-se com el principal aval dels ciutadans que no volen la independència. Així va fer una crida als votants “desencantats” del PSC, als “moderats” de CDC i als simpatitzants d'UDC que “no han volgut mai ruptures amb Espanya”. Tot i que era el primer discurs com a candidata oficial, Camacho ja va posar tota la carn a la graella amb reiterats anuncis sobre la “por i preocupació” que tenen els empresaris i “les conseqüències familiars” que comportarà la independència. Camacho també va lamentar que el socialisme català no s'hagi posat al costat del PP per defensar Espanya. “Els socialistes encara tenen molts complexos”, va etzibar.

Un octubre atapeït per a ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el més ben posicionat i serà amb tota probabilitat el cap de llista de la formació republicana en unes eleccions en què el partit es presenta com a garant de la independència. La presentació pública del candidat no es farà fins al 17 d'octubre, perquè a partir del cap de setmana vinent se celebraran els consells comarcals per decidir els caps de llista territorials. El dia 8 se sabrà si hi haurà més d'un candidat i el dia 13 se celebrarà el consell nacional extraordinari per ratificar el presidenciable, definir les llistes electorals i perfilar quins seran els eixos principals de la campanya. També serà en aquest consell on s'haurà de decidir si finalment els republicans es presentaran a les eleccions en coalició amb altres formacions. La secretària general del partit, Marta Rovira, va anunciar ahir que s'ha demanat a la Fundació Irla informes sobre els reptes que hauria d'afrontar Catalunya si assoleix la independència, des de l'organització territorial fins a la gestió dels recursos energètics, logístics i d'infraestructures.

Herrera, a les primàries

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va confirmar ahir que presentarà la seva candidatura a les primàries que la formació ecosocialista té previst celebrar per triar el cap de llista. Hores d'ara, però, no s'espera que hi pugui haver altres candidatures. L'objectiu de la formació és presentar-se com l'alternativa real a la política de retallades de CiU, a qui va retreure “una doble vida” per haver criticar l'austeritat del PP i en canvi haver donat suport a la seva llei d'estabilitat pressupostària que les permet. Les actuacions “injustes” del govern espanyol també van rebre les crítiques d'Herrera, principalment per la injecció de 55.000 milions d'euros a la banca espanyola. Pel que fa a l'eix nacional, la formació aposta per celebrar una consulta perquè Catalunya pugui determinar el seu futur.

Solidaritat vol una gran coalició

Aquesta formació sobiranista té pendent de celebrar avui el consell nacional per aprovar un reglament de primàries que triï el candidat a la Generalitat. El líder de la formació, Alfons López Tena, ja va avançar ahir des de Lleida que han iniciat converses amb ERC i altres formacions per establir algun tipus de coalició electoral per presentar-se a les eleccions.

La feina dels socialistes

El PSC serà avui el segon partit que disposi de candidat oficial. El consell nacional triarà cap de llista entre el primer secretari Pere Navarro i l'exconsellera Montserrat Tura un cop aconsegueixin els avals i després d'haver descartat les primàries. El col·lectiu Ara Primàries demanava tot just ahir que sense primàries cal que les candidatures siguin un exemple de pluralitat. Més complicat es preveu, però, l'elaboració d'un programa en què el PSC haurà de definir la seva proposta, sobretot pel que fa a l'eix nacional. Un exemple: en la presentació de la candidatura, Navarro es va definir a favor del dret a decidir però en contra del dret d'autodeterminació. Sigui com sigui i segons va avançar el responsable de la campanya, el secretari d'organització Daniel Fernández va explicar que la confecció del programa serà aprovada per una comissió electoral a partir de les propostes aportades per les agrupacions i les federacions.

9-11
data
d'inici de la campanya electoral
25-11
data
de les eleccions a Catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.