El programa del PSC vol ampliar les competències per a un estat federal català
Per primer cop en unes eleccions, prometen fer “reformes” per convocar un referèndum “legal”
Exigeixen una pregunta més “clara” que la que promou Mas
El consell nacional del PSC té previst aprovar avui el seu programa electoral més federalista de la història. Promet explícitament “fer les reformes necessàries” per convocar un referèndum i proposa “una revisió en profunditat de les relacions entre Catalunya i Espanya”. Tot i això, els socialistes continuen apostant pel seu pla A; és a dir, per convertir l'Estat espanyol en un veritable estat federal on Catalunya tingui la majoria de competències i una relació directa amb la UE.
La direcció de Pere Navarro deixa clar en el programa que la seva “prioritat” és, com ha explicat els últims temps, la reforma en to federal de la Constitució, del Senat i del model de finançament. I concreta la seva oferta federal. El govern “federal” espanyol, que gestionaria part del pressupost, s'encarregaria només de defensa, exteriors i protecció civil en casos de desastres. Per contra, com succeeix en altres estats federals com ara els EUA, la Generalitat assumiria totes les competències restants, com ara educació, sanitat, justícia, seguretat o habitatge... “Si la Generalitat té competència en educació, cultura o sanitat, el govern federal no hi pot interferir”, s'afirma en el programa pendent d'aprovar.
La proposta del PSC, a la qual ha tingut accés aquest diari, deixa clar que si s'arribés a una consulta la pregunta hauria de ser “clara” i la resposta, “inequívoca”. El PSC critica, perquè la considera ambigua, la pregunta proposada per Artur Mas, que seria: “Desitgeu que Catalunya esdevingui un nou estat de la UE?”. Així doncs els socialistes es comprometen per primer cop i per escrit a treballar perquè els catalans “puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum”, sempre que sigui “acordat en el marc de la legalitat” espanyola. No aposten, doncs, per una consulta promoguda al Parlament, però donen suport al model escocès. És un pas rellevant. Massa per al PSOE de Rubalcaba; massa poc per als més catalanistes. Navarro se separa de la reclamació del manifest del sector més catalanista del PSC, que reclamava una “Catalunya estat” dins l'Estat espanyol. El manifest signat per Àngel Ros –cap de llista per Lleida– i Marina Geli –número dos per Girona–, entre uns 150 càrrecs més, propugnava un “nou pacte entre Catalunya i Espanya” per impulsar el dret a l'autodeterminació exercit en “un referèndum convocat pel Parlament”, i no pendent d'una reforma legal gairebé impossible al Congrés dels Diputats.
Navarro promet eliminar les retallades de CiU
Sanitat pública
No a l'euro per recepta. Retornar als treballadors de la sanitat el salari d'abans de les retallades. Reducció del temps d'espera màxim per visites al CAP i operacions.
Fiscalitat
Crear un impost per les grans fortunes, sobre els beneficis de les entitats financeres o sobre els efectes de les nuclears; recuperar el de successions per a patrimonis de 400.000 euros i augmentar l'IRPF dels que cobren més d'un milió d'euros fins al 60%. En sentit contrari, vol una moratòria de la taxa turística.
Educació
“Regla d'or” al pressupost d'educació: mai podrà baixar del que s'hi destina ara. Serà la primera partida a recuperar el seu nivell.
Ecologisme
Tancament dels reactors nuclears d'Ascó i Vandellòs abans del 2025.
No privatitzacions
Mantenir com a públiques les empreses Tabasa, Túnels del Cadí i Aigües Ter-Llobregat.