Política

La Catalunya del 2012 com l'Holanda del 1570, segons la CNN

Un article en el portal d'informació americà explica que qualsevol “reacció desproporcionada” sobre el sobiranisme català té el perill “d'embrutar la imatge d'Espanye durant dècades”

El conflicte entre Holanda i Espanya va començar també amb “diferències culturals i impositives”

Hans-Joachim Voth, professor d'història econòmica a la Universitat Pompeu Fabra, argumenta en un article a la CNN, que hi ha certs paral·lelismes entre el procés d'independència de Catalunya i el que es va donar, fa ja cinc segles, a Holanda. L'article comença dient que a Catalunya, les “taxes són molt altes, la representació política és limitada, les elits se senten poc escoltades i maltractades”, i després l'autor es pregunta “aquesta és la situació de Catalunya al 2012?”, no, afirma, és “Holanda entre el 1560 i 1570”.

El conflicte amb Holanda i Espanya va començar, també, amb “diferències culturals i impositives”. L'autor argumenta que el principal desacord va ser entre “els valors i la manera d'entendre la vida per part dels ciutadans, que no eren respectats”. Les similituds continuen amb Portugal, “que igual que Holanda es va revelar enfront la governança invasiva per part de Madrid”. Ara, “és el torn de Catalunya” assevera Voth, que afegeix que “una vegada més”, la població i les seves elits se senten “culturalment alienes, excessivament taxades i poc escoltades”.

L'articulista confirma que “les posicions s'estan extremant cada cop més, per les dues bandes”. “El conflicte sembla inevitable”, continua, “la reacció espanyola envers les aspiracions catalanes reclamant més autonomia, s'assembla força a la reacció de Felip II quan va voler doblegar als ciutadans holandesos”.

L'autor de l'article afegeix que enlloc de negociar i dur a terme “discussions il·lustrades”, la part espanyola ha optat per dur a terme una campanya “d'amenaces” i “desinformació”, fent referència a les amenaces de les autoritats espanyoles sobre la sortida de la Unió Europea (UE), l'enorme deute que s'enduria Catalunya o “enviar els tancs” al territori català.

L'autor conclou que hi ha una “sorprenent diferència” entre la política adoptada per Londres envers Escòcia i la d'Espanya envers Catalunya. També extreu conclusions de la història tot afirmant que si hi ha “una lliçó que ens dona la història” és que la “simple repressió, intimidació i intolerància fan les coses pitjor”.

Finalment conclou que qualsevol “reacció desproporcionada” en front del referèndum sobre la independència de Catalunya, té el perill “d'embrutar la imatge d'Espanya durant dècades”, i de retruc també afectar a la imatge de la UE, just quan acaba de guanyar el Premi Nobel de la Pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.