Política

L'Estat desisteix del contenciós contra Corbera per un acord inexistent

Va denunciar-lo per declarar-se territori lliure, tot i que no és la proposta que es va aprovar

El procés de l'incompliment de la llei de banderes encara és viu

Resultat previsible. La denúncia que la delegació de l'Estat a Catalunya va presentar contra l'Ajuntament de Corbera de Llobregat per declarar-se territori lliure i sobirà, tot i que el ple no ho havia acordat, ha quedat en un no-res. El contenciós número 9 de Barcelona ha donat per tancat el procés després que l'Estat n'hagi desistit. La moció que es va aprovar a Corbera no és la mateixa que han avalat altres municipis en què es declaren territori lliure, tot i que la que va passar pel plenari també parla de la independència. La part resolutiva del text aprovat consta de sis punts, però en cap es declara Corbera com a municipi lliure, i només se'n fa referència en l'exposició de motius. En la proposta aprovada es reclama al Parlament que declari la independència unilateralment, que creï la hisenda pròpia o de registres civils i l'Ajuntament s'adhereix a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). No obstant això, el gabinet liderat per María de los Llanos de Luna va presentar el contenciós perquè en la declaració de motius per prendre l'acord es parlava de la declaració de territori lliure.

Segons els serveis jurídics municipals, el desistiment demanat per la delegació es basa en un defecte processal a l'hora d'interposar-lo, ja que volien retirar-lo al·legant una errada del jutjat degà com a causant d'una duplicitat. Cal recordar que també va denunciar el consistori per incomplir la llei de banderes. L'Ajuntament no acceptava que es volgués evitar el desistiment a l'empara d'una inexistent errada, i finalment l'Estat ha al·legat una duplicitat a l'hora d'interposar el dos contenciosos contra Corbera. Un extrem que el consistori no accepta perquè els dos processos són diferents per dos temes.

La defensa de l'Ajuntament considera que la moció del ple és un acte polític que materialitza una voluntat o sentiment ciutadà i, per tant, com diu una sentència prèvia de Canàries, “correspondrà als ciutadans, mitjançant el seu dret al sufragi, jutjar i valorar aquest acte polític quan correspongui, no pas al tribunals”. Als jutjats els correspon jutjar la legalitat dels actes administratius. Corbera entén que la moció, així com les que han aprovat altres municipis, no és un acte administratiu ni té efectes jurídics. És a dir, que simplement es tracta d'una declaració d'intencions sense conseqüències. La delegació ha portat al jutjat molts altres consistoris que van declarar-se territori lliure i sobirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.