GUILLEM AGULLÓ

PARE DEL MILITANT DE MAULETS ASSASSINAT PER NEONAZIS

«El mataren per independentista»

La mort del seu fill, Guillem Agulló, en 1993, per un grup de joves d'extrema dreta, el va sumir en una esgotadora lluita pel reconeixement polític d'aquell assassinat, convertit en símbol del moviment antifeixista nacionalista al País Valencià.
El Movi­ment con­tra la Into­lerància va con­vi­dar-lo a la pre­sen­tació del dar­rer Informe Raxen que denun­cia l'acti­vi­tat racista, homòfoba i neo­nazi, però no va con­fir­mar la seua assistència i apa­regué espontània­ment. Tenia reticències a unir la seua imatge a aquesta asso­ci­ació?
–«Gui­llem és un símbol de la lluita anti­fei­xista, però té una ves­sant que el fa dife­rent. El van assas­si­nar perquè era inde­pen­den­tista. Era de Mau­lets i tenia relació amb el PSAN. La filo­so­fia del Movi­ment con­tra la Into­lerància és la de la defensa dels drets humans en el seu con­cepte més uni­ver­sal. Gui­llem és altra cosa. És la defensa, radi­cal, de la iden­ti­tat naci­o­nal cata­lana, sense que això supose dei­xar de res­pec­tar i tole­rar els altres. El Movi­ment con­tra la Into­lerància no aplica eixe sen­tit. Però coin­ci­dim: l'ésser humà està per damunt de tot, cap ide­o­lo­gia no val la mort de ningú. Lamen­ta­ble­ment l'informe Raxen cons­tata que la violència de signe ultra con­ti­nua al dia.»
–Eixe informe torna a situar el País Valencià al front de l'acti­vi­tat neo­nazi i fei­xista. Hi ha algun ger­men espe­cial que ho expli­que?
–«Hi ha un gran sedi­ment anti­de­mocràtic, major que en cap altre lloc. Les bom­bes con­tra Joan Fus­ter i la quan­ti­tat d'agres­si­ons que es produïren en la tran­sició van ser la mani­fes­tació d'una violència fei­xista que encara hui per­dura sense que es produïsca cap reacció ins­ti­tu­ci­o­nal.»
–En l'època que assas­si­na­ren el seu fill con­si­de­rava perillós que fóra dels Mau­lets?
–«En plena democràcia costa assu­mir que els ide­als polítics et poden cos­tar la vida. Però entrava dins del pos­si­ble. Els cata­la­nis­tes han sigut i con­ti­nuen sent vícti­mes ben iden­ti­fi­ca­bles. A mesura que Gui­llem aug­men­tava el seu com­promís i acció política, més perill hi vèiem, i ens feia patir. Sovint tor­nava a casa mar­cat per les topa­des amb grups de la ultra­dreta. La violència exis­tent era un fet encara que no eixia a la llum pública. Tot es reduïa a ‘bara­lles entre grups de joves' o es deia que era cosa de ‘tri­bus urba­nes'.»
–Eixa versió va pre­val­dre també en el procés judi­cial per l'assas­si­nat del seu fill mal­grat les pro­ves de les con­ne­xi­ons dels acu­sats amb els grups d'ide­o­lo­gia neo­nazi. Què haguera sig­ni­fi­cat el reco­nei­xe­ment d'eixa relació?
–«Haguera com­por­tat la denúncia explícita, per part d'un tri­bu­nal, de l'existència d'orga­nit­za­ci­ons para­mi­li­tars, nazis i fei­xis­tes empa­ra­des per la poli­cia i les ins­ti­tu­ci­ons polítiques. Però no vol­gue­ren entrar en eixa via d'inves­ti­gació i s'anà a jut­jar estric­ta­ment l'auto­ria de la gani­ve­tada. S'esforçaren molt a des­po­li­tit­zar el crim del meu fill. El reco­nei­xe­ment del seu assas­si­nat per la seua militància naci­o­na­lista era traure a la llum les misèries de la tran­sició valen­ci­ana, l'opressió del fet iden­ti­tari amb els pac­tes de Manuel Bro­seta i Emili Attard que ens abo­ca­ren a un esta­tut de segona, i al con­flicte no resolt de l'ano­me­nada Bata­lla de València que ha ser­vit d'ali­ment al man­te­ni­ment de l'entra­mat fei­xista.»
–Con­si­dera que l'actual dego­teig d'assalts a les seus d'enti­tats cul­tu­rals i par­tits naci­o­na­lis­tes valen­ci­ans tenen arrels comu­nes amb la violència que va posar fi a la vida del seu fill?
–«Té un fil abso­lu­ta­ment directe. El bla­ve­risme, el GAV, Espa­nya 2000, Ali­anza Naci­o­nal, Demo­cra­cia Naci­o­nal, etcètera... són el mateix. La con­nexió és clara. Tots arran­quen de la teo­ria del falan­gisme: la uni­tat d'Espa­nya és fona­men­tal, per damunt de les regi­ons, i els qui vul­guen tren­car-la i no facen seus els símbols espa­nyols, són els seus ene­mics.»
–Acusa la dele­gació del govern d'evi­tar donar res­posta poli­cial a eixe tipus de crim, que ano­mena de baixa inten­si­tat?
–«Les vícti­mes de crims fei­xis­tes només tenim el suport dels més pròxims i algu­nes orga­nit­za­ci­ons d'esquerra, però no de les ins­ti­tu­ci­ons. La sen­sació d'impu­ni­tat és total. La llei de par­tits polítics, per exem­ple, s'aplica només a l'esquerra abert­zale, però també hau­ria de ser­vir per il·lega­lit­zar els par­tits de l'extrema dreta que tam­poc no con­dem­nen la violència i fan apo­lo­gia del geno­cidi.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.