Política

La nova llei de governs locals convertirà les quatre diputacions en vegueries

El govern renuncia a crear per ara les tres que falten pel moment econòmic actual

Amb el canvi de nom s'integraran al nou sistema legislatiu local català

La denominació de les diputacions passarà a ser història amb la nova llei de governs locals i passaran a anomenar-se vegueries. Però de moment, i en espera de temps millors, no se'n crearan de noves tot i les previsions de l'Estatut de Catalunya del 2006. Així ho ha avançat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, que explica que amb la llei es vol desenvolupar les previsions de l'Estatut i, per tant, coordinar les administracions locals. Entre aquestes, hi ha figures que avui la legislació catalana no les assumeix ni les regula, com és el cas de les diputacions, originàriament creades per l'Estat. Per tant, el que es fa és integrar-les i substituir-les per la figura que reconeix l'Estatut: les vegueries.

L'objectiu és coordinar les administracions locals perquè no hi hagi duplicitats de competències ni disfuncions, a banda que “s'ajudin i no es facin competència institucional”. Cañada insisteix en l'objectiu d'acumular els recursos i produir estalvi.

De set a quatre

La llei de governs locals aprofita la regulació de les vegueries perquè serveixi per a les quatre actuals diputacions. Cal tenir en compte que l'Estatut preveu la creació de set vegueries a Catalunya i ho aprofita per fer una nova divisió territorial. El 2006, es van preveure les vegueries de l'Alt Pirineu –Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà–, de Barcelona –Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental–, del Camp de Tarragona –Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat–, de Girona –Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Selva i Ripollès–, la Catalunya Central –Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès–, de Lleida –Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Pla d'Urgell i Urgell– i Terres de l'Ebre –Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta–.

Iguals, amb un altre nom

A dia d'avui, això no es produirà i simplement el que farà la nova legislació serà el canvi de nom de diputacions per vegueries. La nova divisió veguerial en lloc de la provincial actual haurà d'esperar a un millor moment. “La resta de vegueries avui per avui no es poden fer, la situació econòmica és complicada i abans s'han de destinar recursos a altres coses”, reflexiona Cañada.

No obstant això, la llei deixa la porta oberta que si hi ha un canvi de situació es pugui instaurar una divisió territorial diferent. “El que no podem fer sota cap concepte avui és crear nous ens a més de les diputacions actuals.” Perquè tot el canvi de divisió territorial fos efectiu s'hauria de convèncer l'Estat i això a diu d'avui és complicat, admet el responsable d'Administracions Locals. Hi hauria conseqüències més enllà de canviar les línies divisòries, ja que s'hauria de readaptar l'administració i tindria efectes col·laterals com haver de modificar la llei electoral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.