Política

LA CRÒNICA

Regenerar la política

L'exalcalde socialista de Figueres Joan Armangué acaba de publicar Compromís amb Figueres. Un cant a la vida de Josep Casero i Maria Rosa Ymbert, un llibre d'homenatge a dos històrics de la política de base a la capital empordanesa. El fet que s'hagi editat en uns moments de davallada de la popularitat de la classe política i de crisi en el socialisme català deu ser casualitat, però resulta molt oportú. Casero i Ymbert van treballar a peu de carrer des de la dècada de 1970, fent política de trinxera en els camps cultural i veïnal, respectivament. Per entendre'ns: aquells regidors eren l'antítesi del polític professional que el ciutadà percep com una casta a part i que té permanentment sota sospita. L'enyorada proximitat dels partits amb la gent i els seus problemes, que personifiquen Casero i Ymbert, els converteixen en un referent per als qui pensen que cal regenerar la política. Armangué –i confiem que molts més homes i dones influents– és dels que reclamen un retorn als orígens.

El llibre es va presentar ahir al migdia al Patronat de la Catequística de Figueres, la Cate. amb l'assistència de molts familiars, gent que va conèixer els dos protagonistes –morts prematurament, ell el 2003 i ella, el 2005–, homes i dones de diversos partits polítics –Casero i Ymbert han merescut el respecte dels rivals– i una representació del socialisme local i de la demarcació –vam veure Marina Geli, Joan Manel del Pozo, Martí Sans i Montse Palma, que ha escrit el pròleg–. L'autor va recordar Josep Casero i Maria Rosa Ymbert emocionat –per exemple, rememorant el suport que va rebre d'ells quan va compartir-hi o bé el govern o bé l'oposició municipal– i va posar l'accent en el model que representen pel seu compromís social i polític. Armangué els va qualificar de mirall per a les futures generacions “per la seva responsabilitat, esperit de servei i compromís”.

La presentació homenatge la va coordinar Alfons Gumbau, que havia estat casat amb Maria Rosa. A banda de la intervenció de l'exalcalde, l'acte va tenir de pal de paller un audiovisual elaborat pel fill de Maria Rosa i Alfons, Alfons Gumbau Ymbert, en què es van poder veure imatges dels dos activistes, combinades amb comentaris de gent que els va tractar, des del periodista Narcís Genís fins a l'escriptor Vicenç Pagès, passant pels exalcaldes Puig Vayreda i Lorca. La banda sonora s'havia bastit amb cançons interpretades per Raimon (Jo vinc d'un silenci) i Víctor Jara (Te recuerdo, Amanda), escollides d'entre els temes preferits dels dos homenatjats. Hi van col·laborar la Jove Orquestra de Figueres amb la interpretació de dos temes a càrrec de la secció de vent Tramuntana, i quatre integrants del Taller de Teatre, que van oferir una lectura de textos.

El treball d'Armangué ressegueix les biografies de Casero i Ymbert de manera exhaustiva, remarcant-hi el profit que la ciutat va treure de la seva feina. D'altra banda, en l'edició es rescaten textos que Armangué va escriure en saber-se les seves morts i en complir-se uns anys de la seva desaparició. Completa el volum una selecció de fotografies en què apareixen Casero i Ymbert, procedents de mitjans de comunicació i col·leccions particulars. Els beneficis de la venda de Compromís amb Figueres... –publicat per Edicions.cat– es destinaran a la Creu Roja de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.