Política

Jordi Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions en tretze països

Ho afirma Hisenda en un informe dels anys 2004 al 2012, sol·licitat pel jutge de l'Audiencia Nacional que va rebre la denúncia de la seva exparella Victoria Álvarez

Reclama més informació a tres bancs

Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, ha mogut un total de 32.407.658 euros a través de tres entitats bancàries “amb sortides o destí”, segons els casos, a tretze països –entre els quals hi ha paradisos fiscals com ara Suïssa, les Illes Caiman o Liechtenstein–, entre el març del 2004 i el 28 de novembre del 2012. Ho recull l'informe de l'Agència Tributària, que va encarregar el jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz arran de la denúncia genèrica feta per l'exparella de Pujol María Victoria Álvarez.

Arran d'aquesta informació, en una resolució d'ahir el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiencia Nacional requereix als bancs BBVA, Banco Mediolanum i Credit Suisse que en un termini de quinze dies li facilitin, des del 2004 fins a l'actualitat, “qualsevol compte bancari o producte financer en què sigui titular Pujol Ferrusola”, o les cinc societats amb les quals operava i va realitzar 118 moviments de tràfic de divises per un import de 32,4 milions, segons Hisenda. Les societats són Iniciatives Marketing i Inversions SA, Inter Rosario Port Services SA, Project Marketing CAT SL, Active Translation SA, i Iberoamericana de Business and Marketing.

A més, detalla els quinze països en els quals Pujol Ferrusola hauria fet sortir o entrar diners. Són: Andorra, Luxemburg, Croàcia, l'Argentina, l'Uruguai, Suïssa, els Estats Units, Mèxic, França, les Illes Caiman, el Regne Unit, Liechtenstein i Gabon. A l'Agència Tributària no li consta que Pujol s'hagi acollit a l'amnistia fiscal, aprovada pel govern del PP l'any passat.

Inicialment, el magistrat Ruz va tancar la investigació contra el fill gran del president Pujol (CiU) en vista dels pocs detalls de la declaració de María Victoria Álvarez al jutjat. La Policía Nacional va convidar-la a fer-ho després de destapar-se que ja ho havia denunciat a la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, en un dinar el 2010, que va ser enregistrat per l'agència Metodo 3, cas que investiga un jutjat de Barcelona. L'Audiencia Nacional, a petició de la fiscalia, va fer reobrir el cas el febrer passat.

Personat, no imputat

En la resolució, el magistrat Ruz informa que l'advocat de Pujol Ferrusola, Xavier Melero, va presentar al·legacions a l'informe d'Hisenda, a més d'aportar documentació. El jutge va acceptar que la defensa de Pujol estigués personada en la causa, malgrat que encara no l'ha imputat en cap delicte, i va assistir a l'interrogatori d'Álvarez com a testimoni. Álvarez, com recorda el jutge, va parlar dels viatges amb Pujol a Andorra, on suposadament portava bitllets de 500 euros, i dels negocis, com ara al port de l'Argentina.

El president de CiU al Parlament, Jordi Turull, va posar “en quarantena” la informació de l'Agència Tributària, sobretot –va dir– després de la “guerra bruta” instal·lada a Catalunya. ERC i el PP van demanar que s'investigui “a fons i amb celeritat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.