Hisenda collarà Catalunya perquè elimini organismes
L'Estat usarà les recomanacions sobre estalvi a l'administració pública quan negociï el dèficit
La continuïtat del Síndic i la mida del Parlament, en qüestió
Dit i fet. No havien passat ni vint-i-quatre hores des que Mariano Rajoy havia anunciat que l'eliminació de duplicitats i organismes públics dels territoris seria negociada i absolutament voluntària que ja va sortir el ministre d'Hisenda a ensenyar les veritables cartes: serà optatiu sempre que surtin els números; si no, es posarà en marxa la via coercitiva. És a dir, l'Estat podria usar l'aixeta del finançament si al cap de l'any la Generalitat no s'ajusta al dèficit establert per l'executiu espanyol. I els tocarà decidir si els convé o no mantenir el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Servei Meteorològic de Catalunya o les agències energètiques, d'inspecció d'aeroports o la d'avaluació de l'àmbit universitari. Fins i tot el CEO forma part de la llarga llista d'organismes i observatoris públics dels quals els experts recomanen despendre's. Per si no n'hi ha prou, també s'inclou el consell d'emular la iniciativa ja anunciada per Castella-la Manxa de reduir el Parlament.
Serveis centralitzats
“Els territoris hauran de triar si retallen en sanitat o educació o bé opten per desfer-se de serveis que no són bàsics i que l'Estat els pot oferir de franc o a un cost mínim; hauran d'explicar als seus electors per què prenen una decisió o bé una altra”, insistien ahir fonts de La Moncloa després d'analitzar la lletra menuda de l'informe sobre la reforma de les administracions públiques que el president espanyol havia presentat el dia anterior. La principal recomanació és, doncs, que els territoris eliminin part de la seva estructura i passin a integrar-se als organismes estatals.
La reorganització de les estructures tant de l'administració de l'Estat com dels territoris i els ajuntaments implica estalvi i, alhora, una millora de l'eficiència en el servei públic, però també suposa que a partir d'ara La Moncloa disposa d'una auditoria completa del sistema, que, de retruc, es pot convertir en una arma per collar els díscols: els que es resisteixin a eliminar duplicitats –a partir d'aquest estudi se n'han detectat 118– o bé els que intenten crear nous organismes. De fet, els governs autonòmics podran avaluar l'informe dins del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), atès que l'objectiu és que els territoris interioritzin la llista de deures a l'hora d'elaborar els seus pressupostos.
Més vigilats
Les intencions de la Generalitat de mantenir, reforçar i fins i tot ampliar les anomenades estructures d'estat han anat acabant, una rere l'altra, al Tribunal Constitucional, però a partir d'una futura reforma de la legislació que regula les administracions, a més de poder ser impugnades prèviament, el govern català estarà obligat a passar l'examen de l'Estat, que sotmetrà qualsevol òrgan nou a més vigilància. Des del govern espanyol, s'apuntava ahir que si “l'ens és constitucional” no es prohibirà crear-lo, però sí que se'ls pot recomanar que ho deixin córrer si observa que no és eficient o bé si és massa car.
La tàctica per collar qui no faci cas de les recomanacions inclourà deixar en evidència les institucions territorials davant els ciutadans fent públic el cost dels serveis que es resisteix a eliminar.