Política

Espanya continua defensant el ‘no' a la independència de Kosova

L'oposició del govern espanyol endarrereix l'obertura de negociacions amb Pristina per a un acord d'associació amb la UE

Espanya i Xipre són els països que frenen l'adopció del text per qüestions relacionades amb l'estatus de l'exprovíncia sèrbia

El govern espanyol ha defensat aquest dilluns la seva oposició a la independència de Kosova malgrat les negociacions que la Unió Europea (UE) té previst obrir amb Pristina per a un acord d'associació, un pas que per ara frenen Espanya i Xipre, segons informen fonts europees. “No tenim canvi de posició respecte de Kosova. Hi ha un acord amb Sèrbia que ha de ser implementat i avaluat, però no hi ha res que ens faci canviar respecte a la postura que hem mantingut”, ha declarat el secretari d'Estat d'Afers Estrangers espanyol, Gonzalo de Benito, després de participar en una reunió dels titulars d'Exteriors de la UE.

El representant espanyol ha recordat que “hi ha 90 països a la comunitat internacional que són contraris a la independència de Kosova i nosaltres estem amb aquest grup de països, que són un nombre ampli i molt important”.

Els Vint-i-set ultimen una decisió per obrir negociacions per a un acord d'associació amb Kosova, un pas sobre el qual els ambaixadors dels Estats membres tornaran a discutir. Per ara, segons fonts europees, Espanya i Xipre són els països que han frenat l'adopció del text per qüestions relacionades amb l'estatus de l'exprovíncia sèrbia, una informació que no ha estat confirmada per De Benito, que s'ha remès “al que es parli demà en el Consell d'Afers Generals”.

Associació i adhesió

La pròxima reunió ha de prendre, a priori, la decisió sobre Kosova, que després seria confirmada pels caps d'Estat i de govern en la cimera que celebraran dijous i divendres a Brussel·les. Aquest pas, que aniria en paral·lel a l'establiment d'una data per iniciar negociacions d'adhesió amb Sèrbia, premia l'històric acord assolit entre Belgrad i Pristina per normalitzar les seves relacions.

Tradicionalment, els acords d'associació estan considerats un pas previ a les negociacions d'adhesió, però la discussió sobre un acord d'associació amb Kosova es faria “sense perjudici de les posicions dels Estats membres sobre l'estatus”, segons un esborrany. De fet, fonts diplomàtiques indiquen que l'acord es negociaria en tot cas per ser firmat únicament amb la UE i no amb els seus Estats membres, fet que evitaria que els cinc països que no reconeixen Kosova l'haguessin de ratificar, i que suposaria una novetat en aquesta mena de convenis.

Paral·lelament a l'obertura de negociacions amb Kosova, els Vint-i-set miren aquesta setmana de tancar una data per a l'inici del diàleg d'adhesió amb Sèrbia. Segons aquest esborrany, les negociacions amb Belgrad s'obririen com a molt tard al desembre, però Alemanya insisteix a endarrerir-les a l'any que ve, segons fonts comunitàries. Una majoria defensa la necessitat de mostrar “compromís” amb Sèrbia, després del seu acord amb Kosova, i considera que no fer-ho ara podria tenir conseqüències negatives, assenyalen les mateixes fonts.

La voluntat, en tot cas, és aconseguir un compromís “acceptable per a tots” tant en el cas de Sèrbia com en el de Kosova, per tal que els líders puguin simplement confirmar-lo a finals d'aquesta setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.