Citats amb la història
El Concert per la Llibertat aspira a convertir la jornada d'avui en una altra data clau per a la memòria col·lectiva del catalanisme
El Camp Nou vol viure una jornada marcada per la reivindicació i l'emotivitat
Encara es poden comprar entrades per assistir al concert d'avui
El dia d'avui, 29 de juny del 2013, aspira a convertir-se en una altra de les dates claus de la història recent de la catalanitat. L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, amb el suport d'empreses i entitats d'arreu del territori, han treballat intensament per convertir el Concert per la Llibertat en un clam tan cívic i contundent com van ser-ho les manifestacions del 10 de juliol del 2010 o la de la Diada de l'any passat. Per fer-ho, s'ha apel·lat a la mística del Camp Nou, escenari de grans èxits esportius del Barça però també del concert que Lluís Llach, un dels grans protagonistes d'aquesta nit, hi va oferir el 6 de juliol de l'any 1985 i que es va convertir en un acte d'afirmació del poble de Catalunya. Vint-i-vuit anys després, el coliseu blaugrana aspira a viure una altra jornada històrica i marcada per un desig col·lectiu que no va deixar de créixer durant la Transició, que els successius governs de l'Estat no han fet més que estimular i que avui, segons reflecteixen totes les enquestes, s'ha convertit en un clam a favor de la independència. La magnitud de la cita fins i tot ha seduït el cantautor de Verges, que hi tindrà un paper molt destacat sis anys després de retirar-se dels escenaris. Uns 250 periodistes –20 dels quals, de mitjans de fora de l'Estat– s'han acreditat per cobrir l'esdeveniment.
Ahir, l'organització va recordar que la venda d'entrades a través d'internet continua oberta. Malgrat que la majoria corresponen a una zona sense visibilitat i es venen a un preu de deu euros, encara n'hi ha algunes que permeten seguir-lo des de zones més ben situades. Ahir al vespre en quedaven 10.000 de les 90.000 que es van posar a la venda. Les portes del recinte s'obriran a les cinc de la tarda, quan està previst que comenci una fira d'entitats en què els assistents podran adquirir productes relacionats amb la independència. A banda de la fira, en aquesta zona del recinte l'organització també portarà a terme una recollida massiva d'aliments per a les persones més necessitades.
Les portes de l'estadi obriran una hora més tard perquè qui ho vulgui pugui accedir a la seva localitat. El concert començarà a les vuit, amb l'actuació de la Cobla de Cambra de Catalunya, el primer de la seixantena de grups –en total, uns 450 artistes– que amenitzaran la vetllada amb un repertori dividit en dues parts i que promet posar a prova les emocions d'un públic entregat a la causa. Durant la primera part, que s'allargarà fins a dos quarts de deu de la nit, s'interpretaran cançons relacionades amb la llibertat. Hi actuaran, entre d'altres, Sopa de Cabra, Fermín Muguruza, l'Elèctrica Dharma o Paco Ibáñez. Ells seran els encarregats de trencar el gel abans que Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, s'adreci als assistents.
Mosaic per la llibertat
El discurs de Casals donarà pas al que ja es pot assegurar que serà un dels grans moments de la nit. Just després del seu parlament, L'Orfeó Català i la Cobla de Cambra interpretaran Els Segadors, moment en què es demanarà al públic que aixequi les més de 60.000 cartolines que hi haurà preparades als seients de l'estadi per desplegar el mosaic impulsat per El Punt Avui amb el lema Freedom Catalonia 2014. La imatge promet ser espectacular, i un magnífic instrument per projectar al món la reivindicació catalana.
La segona part del concert se centrarà en el repertori de Lluís Llach. Ell mateix l'obrirà amb Venim del nord, venim del sud i, a continuació, grups i cantants com Pastora, Gossos, Marina Rossell, Cris Juanico o Maria del Mar Bonet interpretaran cançons del cantautor de Verges, que tornarà a l'escenari per tancar el concert amb el tema Tossudament alçats, interpretat de manera conjunta per tots els artistes convidats, i pel públic assistent, al qual se li ha demanat que n'aprengui la lletra i que la segueixi amb la pantalla dels seus telèfons mòbils il·luminada. Serà una altra de les imatges d'una nit per a la història.