Política

Montoro aboca Catalunya a retallar 2.600 milions

Fixa un dèficit a la carta només per al 2013 i de l'1,58%, per sota del que volia Mas

El govern dirà dimarts si elabora un pressupost o no

“Triomfa la Meseta sobre la Mediterrània”, diu Mas-Colell

El secret de la xifra final del dèficit català per al 2013 era guardat amb tant de zel al Ministeri d'Hisenda que el conseller català, Andreu Mas-Colell, confessava que no en tenia ni una pista un minut abans d'entrar al Consell de Política Fiscal i Financera. El suspens que administrava Cristóbal Montoro, però, no va durar gaire i aviat es va transformar en una agra decepció: el dèficit a la carta ho serà només el 2013 i es queda en l'1,58%, lluny fins i tot dels mínims de l'1,7% en què Artur Mas havia xifrat la impossibilitat d'elaborar un pressupost per a l'any en curs. Amb la calculadora a la mà, complir l'1,58% aboca Catalunya a una dràstica retallada de 2.600 milions.

El desafiament de Montoro va esborrar la flegma de Mas-Colell, que no es va mossegar la llengua. “Triomfa la Meseta sobre la Mediterrània i triomfa la uniformitat sobre la racionalitat”, va etzibar el conseller d'Economia. L'enuig de Mas-Colell era quàdruple: pel fet de tenir un sol any de dèficit a la carta; perquè la fita d'aquest any és colossal, en passar de l'1,96% actual a l'1,58%; perquè el 2014 Catalunya està obligada com totes a l'1% de dèficit, i perquè el model de finançament li restarà entre 500 i 1.000 milions més el 2014. “No entraré en espectacles, però l'Estat es queda cinc sisenes parts del pastís del 2014, és una burla i és inadmissible”, va reprotxar Mas-Colell a Montoro a porta tancada. “Quina Meseta? Si sóc de Jaén!”, rebatia Montoro.

El desenllaç paradoxal del dèficit a la carta és que va tenir el vot en contra de la teòrica beneficiària –Catalunya– i també de la més bel·ligerant opositora –Madrid–, des d'on el baró Ignacio González llança ara un desafiament al govern de Mariano Rajoy pel suposat tracte de favor a Mas. La raó és que si una comunitat pot tenir un dèficit que superi la mitjana de l'1,3% és perquè d'altres –entre elles Madrid– compliran un objectiu inferior i així ho compensaran al global. “Si el dèficit es fixa premiant els que incompleixen, per a què serveix la llei?”, va lamentar en to desafiant el conseller madrileny Enrique Ossorio. Madrid va tancar el 2012 amb un 1,07% i ara no se li demana l'esforç de retallar res perquè ha de repetir aquest 1,07%. Curiosament, però, ahir hi va votar en contra quan abans que la UE regalés més marge va votar a favor de l'objectiu primigeni i més draconià del 0,7%.

Del menú, el dèficit més alt és per al País Valencià (1,6%), però parteix del 3,52% i li suposarà més esforç que a ningú. L'última paradoxa és que Montoro enterra un tòtem i permet a l'Extremadura que es vanta d'abaixar l'IRPF que augmenti el dèficit un 42% (del 0,7% a l'1%). De manera que Montoro obre l'aixeta a l'extremeny José Antonio Monago perquè pugui abaixar impostos tot i ser receptor net del model de finançament.

Si Mas-Colell remetia a dimarts per saber si el govern farà un pressupost –“jo mai no recomano res en calent i avui em temo que estic molt calent”, va confessar–, Montoro va treure importància al fet de si hi ha comptes perquè “el pla economicofinancer català està aprovat i en marxa i ja ens porta al compliment del dèficit”. “I Catalunya està acollida, a més a més, al FLA [fons de liquiditat autonòmica] i així garantim el finançament dels serveis socials dels catalans”, es va vantar Montoro. El 2013 la Generalitat es troba que no pot reeditar els 1.843 milions cobrats en privatitzacions i que els interessos del deute creixen en 350 milions. Una fuita que se suma als 200 milions que li costa cada dècima de dèficit extra que imposa Montoro.

LES FRASES

És un triomf de la Meseta sobre la Mediterrània i és un triomf de la uniformitat sobre la racionalitat, és una burla inadmissible
El govern dirà si elabora el pressupost, jo mai no recomano res en calent i avui estic molt calent
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
El vot en contra de Catalunya és la prova que el dèficit asimètric no es fa per ella, ni per ella ni per ningú, es fa per la necessitat política d'Espanya
Però de quina Meseta parla el conseller? Si jo sóc de Jaén i, a més, sóc diputat per Sevilla!
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.