Política

De primer ministre a taxista

El noruec Jens Stoltenberg es fa passar per xòfer per conèixer l'opinió dels ciutadans i elaborar un vídeo electoral

El líder laborista, de 54 anys, admet que al principi s'havia mostrat escèptic amb la idea, però que després va disfrutar de l'experiència

El primer ministre noruec, el laborista Jens Stoltenberg, va fer de taxista per un dia pels carrers d'Oslo en un vídeo difós pel seu partit i que s'ha convertit en un èxit al portal Youtube. Stoltenberg, vestit per a l'ocasió amb un uniforme de xòfer i ulleres de sol, anava proveït d'un carnet d'una firma local de taxis i va fer un recorregut una tarda d'un divendres del mes de juny, segons explica el vídeo.

Alguns passatgers van ser escollits de forma aleatòria, mentre que a altres se'ls va dir que apareguessin en un lloc sense explicar-los qui seria el seu xòfer, a qui tots van acabar reconeixent al cap de poc de pujar al taxi i amb qui van parlar de temes polítics durant un trajecte que a més els va sortir gratis.

“És important per a mi sentir què opina la gent en realitat. I si hi ha un lloc on la gent realment diu el que pensa per sobre de tot és en un taxi”, diu el primer ministre en el vídeo, que aquest dilluns recullen els principals mitjans noruecs i que ha tingut repercussió internacional.

La idea és fer servir les gravacions, fetes amb càmera oculta, en un vídeo electoral, sempre que els passatgers donin el seu consentiment a aquest projecte elaborat en col·laboració amb una agència de publicitat. Stoltenberg, de 54 anys i que és primer ministre des del 2005, va admetre que al principi s'havia mostrat escèptic amb la idea, però que després va disfrutar de l'experiència. “Va ser molt interessant. M'agrada parlar amb la gent i vaig conduir durant diverses hores. Em va fer pena quan va acabar”, va dir en declaracions al diari VG.

Malgrat la seva popularitat i els elogis unànimes que va rebre per la seva actuació després dels atemptats de fa dos anys a Noruega, en què van morir 77 persones, Stoltenberg apareix en les enquestes darrere de la líder conservadora, Erna Solberg, favorita per guanyar les eleccions legislatives del 9 de setembre.

Però en cas de derrota, l'actual primer ministre ja ha avisat que no farà de taxista, i ha fet broma amb les seves dificultats per evitar les frenades brusques en un cotxe amb canvi automàtic, com queda de manifest un parell de vegades en el vídeo. “Crec que tant al país com als passatgers noruecs els serviria més que jo fos primer ministre i no taxista”, bromeja Stoltenberg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.