Política

Nous documents filtrats per Snowden proven la relació entre l'NSA i els gegants d'internet

L'agència d'intel·ligència nord-americana va compensar a companyies com Google, Microsoft, Yahoo i Facebook per les despeses ocasionades per la seva participació al programa de vigilància informàtica Prism

Algunes empreses neguen tota implicació

L'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (NSA) va pagar milions de dòlars a les grans empreses d'internet, entre les quals Google, Microsoft, Yahoo i Facebook, per compensar-les de les despeses ocasionades per la seva participació en el programa de vigilància informàtica Prism. Així es desprèn dels nous documents filtrats per l'exanalista d'intel·ligència nord-americà Edward Snowden, que suposen la primera prova de la relació entre aquestes empreses, algunes de les quals han negat tota implicació, i els programes d'espionatge dels EUA.

Amb aquests diners la NSA va cobrir les despeses addicionals que van suposar per a les companyies els nous requisits exigits per la Cort Fisa, creada per la Llei de Vigilància d'Intel·ligència Exterior (Fisa) i encarregada d'autoritzar i supervisar l'activitat de la NSA.

El tribunal va dictaminar a l'octubre de 2011 un dictament en què declarava inconstitucional l'activitat de l'agència després de saber-se que l'NSA interceptava milers de correus i violava la privacitat de persones sense cap relació amb el terrorisme.

A partir d'aquest moment, l'agència va començar a sol·licitar que la Cort Fisa signés “certificacions” anuals per garantir un marc legal per a aquestes operacions de vigilància, encara que aquestes només es renovaven de manera temporal.

El dictamen va crear grans problemes a la relació entre l'NSA i les empreses per portar-lo a la pràctica. “Els problemes de l'any passat van tenir com a resultat múltiples extensions dels terminis dels certificats, el que va provocar despeses de milions de dòlars als proveïdors del programa de vigilància per implementar cadascuna d'aquestes extensions. Aquests dòlars van ser coberts pel departament d'Operacions de Fonts Especials”, assenyala un dels documents interns de la NSA datat a finals de 2012.

L'esmentat departament es dedica a controlar tots els programes de vigilància –entre els quals Prism– que depenen de tercers, com en el cas de les companyies d'internet. Segons Snowden, aquesta secció és “la joia de la corona de l'NSA”, ja que coordina tots els programes d'espionatge que es basen en les “aliances corporatives” amb empreses de telecomunicacions i proveïdors d'internet que ofereixen accés a dades de comunicacions.

Les reaccions d'aquestes companyies han estat variades. En una resposta al diari britànic The Guardian, Yahoo ha admès que va sol·licitar els “reemborsaments d'acord amb la llei” de les despeses ocasionades pels “procediments legals obligatoris imposats pel govern”.

En canvi Facebook ha indicat que la companyia “mai no ha rebut cap compensació en relació amb el compliment d'una petició de dades del govern”. Google s'ha limitat a negar la seva participació al programa i Microsoft no ha fet comentaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.