sobiranisme
La pluja no impedeix l'assaig gironí de la Via Catalana
Entre cinc-centes i sis-centes persones envolten l'Onyar entre la plaça Catalunya i el pont de pedra
Carme Renedo fa una crida als gironins per omplir la Via Catalana el dia 11 a l'Alt Empordà
Tot i la pluja, que va reduir les expectatives, l'assaig de la Via Catalana convocat ahir a Girona va aplegar unes cinc-centes persones. Des de la plaça Catalunya i enllaçant-se pel pont de Pedra, la cadena humana va formar dues branques que van envoltar l'Onyar i es va allargar en dos ramals fins a mitja Rambla i part del carrer Santa Clara. A causa de la pluja, l'acte no va poder començar a dos quarts de vuit com havien previst els organitzadors de Gironès per la Independència, l'assemblea territorial de l'ANC. Tot i això, l'organització va deixar clar des del principi que amb pluja o sense, l'assaig podria ser més o menys llarg, però que es faria igualment.
Assaig autèntic
“Precisament perquè és un assaig, això també ens pot passar l'11 de setembre i no ens arronsarem” deia Jordi Pagès, membre del secretariat nacional de l'ANC i que dirigia l'acte d'ahir. Amb mitja hora de retard i aprofitant una pausa de la pluja, l'assaig va poder començar i pocs minuts després, un primer coet indicava als participants que s'havien de donar la mà. A les 20.14 h –per recordar simbòlicament que Catalunya aspira a esdevenir un estat lliure al 2014– van disparar un segon coet per anunciar que la cadena estava formada.
Els participants es van anar reagrupant a la plaça del Vi, a davant de l'ajuntament, on van haver de tornar a desplegar els paraigües pels parlaments. El periodista d'El Punt Avui Jordi Grau va ser l'encarregat de presentar Carme Renedo, coordinadora de la Via Catalana a les Comarques de Girona, l'escriptor Josep Maria Fonalleras i l'escriptor i polític saltenc, Salvador Sunyer. Renedo va insistir en el repte logístic que significarà la Via Catalana de l'11 de setembre i va animar els gironins a mobilitzar-se per tapar els últims forats que queden per omplir a la demarcació, concretament a l'Alt Empordà. Josep Maria Fonalleras, per la seva part, va posar èmfasi en el significat de la cadena desmarcant-se del símbol d'opressió que pot tenir la paraula i elogiant les cadenes que uneixen, fortifiquen o que es formen per apagar un incendi: “Farem una cadena per apagar l'incendi de l'odi”, va dir l'escriptor parlant d'una cadena que havia d'unir “de Salses a Guardamar”. Sunyer, encarregat de l'últim parlament, va reclamar pel futur estat “una altra forma de governar i una manera de fer política més digna” i va il·lustrar els seus propòsits amb un poema. L'acte es va dissoldre després del cant d'Els Segadors.
LA FRASE
Mullar-se per la independència
El periodista Jordi Grau, citant l'escriptor Josep Maria Fonalleras, va dir ahir amb encert que els gironins s'havien mullat per la independència. La pluja, sens dubte, va fer rebaixar el nombre de participants en l'assaig, però malgrat tot, Carme Renedo en feia un balanç positiu al final perquè creu que la dinàmica del dia 11 serà molt diferent de la d'un assaig. “Per la Diada la gent estarà inscrita i la motivació d'un assaig és diferent; però els assajos s'han de fer perquè la gent els demana i per mantenir la mobilització”, va dir Renedo.
La pluja que ahir va afectar gran part del país tampoc no va fer renunciar els participants a fer un altre assaig de Via Catalana convocat a la Selva de Mar, a l'Alt Empordà, on unes 200 persones van formar una cadena tot i la inclemència del temps.