Política

AFIF DEMIRKIRAN

DIPUTAT DE L'AKP AL PARLAMENT TURC

“Si Europa vol ser global, ha d'acceptar Turquia”

“El suport dels turcs a la Unió Europea vorejava el 75%, però després d'alguns episodis que hem viscut, de rebuig d'altres països, el suport per formar part de la UE ha baixat fins al 40%”

“Aquestes manifestacions passen en països europeus i la policia també utilitza la força i ningú ho menciona, però si passa a Turquia les imatges s'escampen”

Afif Demirkiran es mostra convençut que Turquia superarà els obstacles per poder entrar en els pròxims anys com a soci de ple dret a la Unió Europea. Creu que Istanbul estava preparada per organitzar uns Jocs Olímpics. “Teníem moltes raons per ser els guanyadors”, refle- xionava.
Volem circular
per Europa
com tots
els europeus,
sense restriccions

Afif Demirkiran (Kurtalan, Turquia, 1952) és diputat del Parlament turc per la circumscripció de Siirt (sud-est de Turquia, prop de la frontera amb Síria) i membre de l'AKP (el Partit de la Justícia i el Desenvolupament, que governa el país des del 2002). Demirkiran és el copresident del Comitè Parlamentari Conjunt UE-Turquia i del grup d'amistat Turquia-Espanya. Visita Barcelona convidat pel Centre d'Informació i Documentació Internacionals a Barcelona (Cidob).

La segona meitat del 2013 s'han de prendre decisions clau per a Turquia i la UE. És una nova oportunitat?
Turquia va demanar d'entrar a la Unió Europea fa 50 anys. És cert que hi ha hagut alts i baixos, a vegades per culpa de Turquia, a vegades per culpa d'Europa. El que és cert és que fa tres anys que les negociacions estan bloquejades.
Quins són els impediments?
Sabem que Turquia ha de fer els deures, i els estem fent. En matèria de drets humans, tot el que fa referència als drets socials, estem millorant els drets de les dones... Sabem que hem de millorar la nostra democràcia i el nivell de vida de la nostra gent. Serà complicat en el tema de l'agricultura, el que s'ha de pagar als agricultors, la pesca... perquè ens hem d'adaptar.
I els turcs... volen formar part de la Unió Europea?
Abans que hi hagués l'últim procés, el suport dels turcs a la Unió Europea vorejava el 75%, però després d'alguns episodis que hem viscut, de rebuig d'altres països, el suport per formar part de la UE va baixar fins al 40%. No ajuda el comportament dels líders europeus, que no volen negociar alguns capítols i sobretot el fet que vam ser víctimes de l'oposició frontal de la França de Sarkozy i altres països. Els turcs som europeus, som part d'Europa. Si Europa vol ser un lloc global ens ha d'acceptar com a membres de ple dret. Compartim història i cultura. Volem circular pels països europeus com qualsevol altre, sense restriccions i hi ha membres dels estats europeus que ens volen posar barreres. Els turcs veiem que això no és just.
Quant de temps cal perquè Europa accepti Turquia?
Creu-me, si no hi ha més bloquejos, en dos anys nosaltres hauríem d'haver acordat tots els capítols. Després de la negociació, nosaltres haurem de complir tots els requisits, no sé quant de temps es trigarà, però no crec que més de cinc anys...
Les últimes protestes a la plaça Taksim van donar una imatge negativa de Turquia?
En aquest tema hi ha hagut molta desinformació, podríem dir que falsa informació. S'ha donat una imatge negativa de Turquia, al nostre parer desmesurada. És cert que la policia, al principi, va actuar de manera excessiva i es va cometre un error. Hi ha una investigació en marxa i s'haurà de saber qui i per què va actuar d'aquesta manera. La protesta va anar creixent i grups marginals van utilitzar la violència, molts comerciants de la plaça Taksim no van poder obrir durant dies. Estem d'acord que la gent es manifesti, però sempre pacíficament. Aquestes manifestacions passen en països europeus i la policia també utilitza la força i ningú ho menciona, però si passa a Turquia les imatges s'escampen.
Erdogan ha perdut popularitat? Se l'ha acusat de voler
islamitzar el país...
Des que vam començar a governar, se'ns ha acusat que tenim una agenda encoberta i no és cert. Els turcs estan contents amb el nostre govern i les últimes enquestes ens donen més d'un 50% dels vots. Creiem que la solució que s'està duent a terme amb els kurds hi té molt a veure. En els darrers deu anys, s'ha posat en marxa una televisió en llengua kurda durant 24 hores, s'han reconegut drets. Hem començat una nova era. El problema del Kurdistan ha causat més de 30.000 morts en els últims 30 anys. Fa vuit mesos que cap mare plora per la mort del seu fill.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.