Política

L'economista Juan Velarde no descarta que calgui bombardejar Catalunya

El premi Príncep d'Astúries creu que el govern espanyol s'ha de posar “dur i seriós” amb els catalans

Afirma que Catalunya “és una mena de fre que atura l'economia espanyola”

  • L'economista Juan Velarde, en un moment de l'entrevista a Telemadrid.
  • VÍDEO: Entrevista a Juan Velarde a Telemadrid

L'economista i premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials (1992) Juan Velarde no descarta que Espanya hagi de bombardejar Catalunya per aturar l'actual procés sobiranista.

Durant una entrevista a la cadena pública Telemadrid emesa el dimarts a la nit, l'economista asturià ha denunciat que al segle XIX els catalans van imposar una política proteccionista “en benefici de Catalunya i en perjudici de la resta de territoris d'Espanya” i ara “han aixecat l'última bandera” econòmica amb el dèficit fiscal, que al seu parer té molts errors.

“El que és pitjor, el que és pèssim, és que per emparar aquestes qüestions econòmiques es llancen mecanismes separatistes i nacionalistes. I s'han llançat sempre”, ha afegit. En aquest punt, ha recordat que al segle XIX, el general Espartero ja “va haver de bombardejar Barcelona”.

Quan se li ha preguntat per si creu que s'arribarà ara a aquest extrem, Velarde s'ha limitat a dir: “Això ja ho veurem”. “No m'atreveixo a dir res en aquest sentit”, ha reblat.

L'economista ha explicat que el president de la República Manuel Azaña va anotar un comentari als seus diaris en què afirmava que Espanya “havia de bombardejar periòdicament Catalunya”.

Amb tot, ha matisat que aquesta seria una situació “molt extrema” i ha augurat que “acabarà entenent-se des de Catalunya que continuar per aquest terreny és molt dolent”.

Segons ell, aquesta és una situació que s'ha repetit al llarg de la història i ha apostat perquè el govern espanyol endureixi la seva posició enfront del procés sobiranista. “El poder central ha de ser dur i seriós”, ha sentenciat.

En relació a la possibilitat que Catalunya obtingués un concert econòmic similar al basc o navarrès, Velarde ha considerat que seria una “càrrega” que patirien “la resta dels espanyols”.

“Catalunya és una espècie de fre que atura l'economia espanyola”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.