Política

El govern presentarà recurs al TC i insta a aplicar la llei catalana

La Generalitat confia que la norma no s'implantarà per falta de pressupost

El recurs a l'alt tribunal ja està preparat

L'executiu d'Artur Mas considera que encara hi ha moltes possibilitats de frenar la LOMQE, que ahir va aprovar el Congrés en passar-hi el PP el corró de la seva majoria absoluta. Tan bon punt la norma es publiqui al BOE, previ pas pel Senat, el govern català la portarà al Tribunal Constitucional. I com que, a diferència del que passa si qui va al TC és l'Estat, el recurs no implica la suspensió cautelar de la norma, el govern remarca que, mentre duri la disputa, les escoles aplicaran la llei catalana de normalització lingüística.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va insistir ahir en aquest punt, i va garantir que la batalla contra la denominada llei Wert no l'hauran de fer els docents, com ha passat a les Illes amb la reacció contra el decret de tractament integrat de llengües (TIL), sinó la Generalitat, que és “la que té la responsabilitat de defensar el model lingüístic català”. Aquí, diu Rigau, no hi haurà “insubmissió”, sinó “un tractament molt ajustat de la normativa”, i serà el govern el que decideixi si “determinats preceptes d'aquesta llei”, que no va concretar, s'incorporen o no a la norma catalana.

En tot cas, com que la LOMQE no serà d'aplicació fins al curs 2014/15, hi ha un any de coll en què Rigau va advertir que “poden passar moltes coses”. No es referia tant a l'avenç del full de ruta del procés sobiranista com a altres factors tant polítics com, sobretot, econòmics, com ara l'escàs marge de maniobra pressupostària de què disposa el govern espanyol per aplicar la llei, que necessitaria una important partida econòmica per començar a concretar-se. I a les encara més espremudes arques de la Generalitat, responsable del pagament del 50% del cost de l'aplicació de la LOMQE el primer any d'implantació, i que podria al·legar que li és impossible assumir aquest esforç. De fet, la consellera vaticina que el mateix Wert “renunciarà a aplicar la norma”. I compta, a més, amb el fet que la llei “té data de caducitat” perquè el govern espanyol l'ha aprovat sense el suport de ningú i “la resta de grups han acordat derogar-la quan el PP perdi la majoria”, va recordar.

Però cada cosa té el seu moment, i, per ara, el govern ja té preparat el recurs al TC que plantejarà la inconstitucionalitat de la norma. Tindrà tres cavalls de batalla: el model lingüístic, el model curricular i la imposició que planteja la llei de revàlides en clau estatal.

LA FRASE

És un atac a l'estat plurilingüístic, una ofensiva en tota regla per relegar les llengües pròpies
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.