Política
PERE VALLÈS
CONSELLER DELEGAT DE SCYTL
“El vot electrònic facilitaria la participació en la consulta”
“Els mitjans electrònics fan que no hagis de dependre d'elements externs”
“Quan va començar el vot electrònic s'havien de donar moltes explicacions sobre la tecnologia, però ara ja hi ha vint països al món que l'utilitzen”
Pioners
L'empresa Scytl neix l'any 2001 a través d'un grup de recerca de la UAB especialitzat en el mercat electoral en l'era digital. Aquest any tindrà una facturació de 43 milions d'euros i disposa de 315 treballadors. La seu central és a Barcelona i té dotze oficines i cinc centres de recerca per tot el món. El vot per internet, que és el producte estel·lar de Scytl, es va introduir per primera vegada en uns comicis l'any 2004 a Suïssa.
El govern català estudia la possibilitat que es pugui votar per internet, durant una setmana, en la consulta sobiranista. L'empresa barcelonina Scytl és líder mundial en aquest sector i s'encarrega d'aquest sistema en divuit dels vint països que el tenen implantat en eleccions públiques.
Suïssa, França, el Canadà, Austràlia, Noruega i els Estats Units són alguns dels països on s'aplica el vot electrònic. Ni a Catalunya ni a l'Estat espanyol aquest model s'ha desenvolupat. Per què?
No ho acabo d'entendre, però actualment crec que ja hi ha una demanda social per poder votar per internet. A més hi ha vint països que fan servir aquesta tecnologia de manera segura i que l'han validat en algunes eleccions crítiques com els comicis legislatius francesos. Ara falta que els polítics responguin a aquesta demanda i en els pròxims dos anys estic convençut que veurem el vot electrònic a Catalunya.
Però abans de dos anys ja es podria veure aquest vot digital si tira endavant el projecte del govern respecte a la consulta. Com veu aquesta possibilitat?
Si el que busques és facilitar la participació, la votació electrònica ho aconsegueix i, sobretot, si habilites aquesta via durant la setmana prèvia. Hi ha països com ara el Canadà, Noruega i Suïssa on els ciutadans tenen dues opcions: votar el diumenge en paper o els dies abans per internet. L'experiència que tenim és que cada vegada hi ha més gent que tria votar anticipament per internet. Per exemple a Halifax, la capital de Nova Escòcia (Canadà), l'any 2008 un 30% va votar per internet i el 2012 el percentatge va ser d'un 65%. És un canal que ha generat prou confiança. És una mica com la banca en línia. Ara pràcticament tothom la utilitza i la gent ja no va tant al banc.
Un dels motius que defensa l'executiu català per decantar-se per aquest sistema és que permetria que els catalans a l'exterior poguessin exercir el seu sufragi sense dependre de les ambaixades espanyoles.
Els mitjans electrònics fan que no hagis de dependre d'elements externs i ets més autònom. I no només estic parlant de la mala fe que pugui tenir el govern espanyol en aquest cas del referèndum, sinó d'altres circumstàncies. En les últimes eleccions catalanes només un 5% dels catalans a l'estranger van poder votar i molts més ho volien fer.
Hi ha usuaris, però, que consideren que el vot 2.0 és encara poc segur. Què els diria?
Fa vuit anys, quan va començar el vot per internet, sí que s'havien de donar moltes explicacions sobre la tecnologia, però ara els diria que hi ha vint països al món que ho fan. Si els seus experts en seguretat ho han estudiat i han vist que és un sistema prou robust per utilitzar-lo en unes eleccions als Estats Units, també ho pot ser per a Catalunya.
Però Alemanya, Gran Bretanya i Holanda ho han restringit.
Però no ho han fet per un problema de seguretat, sinó perquè hi ha hagut un canvi polític. Hi pot haver dubtes, però avui dia ho fem tot per internet: declaracions de la renda, transaccions financeres, compra d'accions... Per què no es pot votar? És un procés molt fàcil d'utilitzar i no cal ser un expert en tecnologia. A més el nostre sistema permet que el votant pugui verificar que el sufragi ha estat desxifrat i comptat.
A Catalunya, l'últim exemple de votació electrònica és la consulta de la Diagonal de Barcelona, que va ser un fiasco. Això podria ser un perjudici a l'hora de convèncer la població perquè participi en una consulta 2.0?
És veritat que va ser un fiasco, però el programari [era obra de Scytl] va funcionar i el desastre va ser la implantació de les infraestructures. Aquest projecte fallit ens va obrir els ulls i cada cop intentem dependre menys de tercers [...]. És cert que el cas de Barcelona no va ajudar en el desenvolupament del vot per internet, però des de llavors s'han fet molts projectes que han funcionat.
Si la consulta s'obre a la votació electrònica, segurament hi haurà intents d'atacs informàtics. Són complicats d'aturar els hackers?
Hi ha eleccions crítiques, que tenen unes connotacions polítiques molt fortes i la consulta a Catalunya segur que ho seria [...]. Ja estem acostumats als atacs informàtics, però el nostre sistema té diverses capes de seguretat i sabem que en projectes com aquests no podem fallar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.