Política

XAVIER TORRENS

PROFESSOR DE CIÈNCIA POLÍTICA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA I EXPERT EN ANTISEMITISME

“L'antisemitisme perviu darrere d'un discurs modern”

Potser l'Estat d'Israel seria un dels primers
de reconèixer l'estat
de Catalunya
Catalunya és antisemita?
Com qualsevol altra societat europea, Catalunya té arrelada la judeofòbia. La diferència entre aquí i altres països occidentals és que ni a les escoles ni als instituts hem fet educació sobre l'Holocaust.
Som més antisemites, doncs?
Catalunya no és més antisemita que altres societats. Però fins fa poc es feia veure que aquest problema no existia i no s'aplicaven polítiques públiques.
Vostè va fer una acció prop del tercer Estatut...
Va ser la meva contribució a la disminució de l'antisemitisme. Vaig proposar que a l'article 40.8 de l'Estatut, que diu que els poders públics han d'eradicar el racisme i la xenofòbia, s'hi inclogués l'antisemitisme. Des que això forma part de l'Estatut, les institucions poden fer polítiques públiques.
L'antisemitisme puja, baixa...?
Sovint, el nou antisemitisme empra estereotips antics amagats sota les crítiques a l'Estat d'Israel.
Què vol dir?
A l'edat mitjana, es parlava de dos grans enemics: el diable i els jueus. Al segle XXI, qui té prejudicis creu que el diable són els Estats Units i que els jueus són Israel. El prejudici perviu amagat darrere un discurs modern.
L'antisemitisme és minoritari.
No. Aquí persisteixen tres grans prejudicis: contra els gitanos, contra els musulmans i contra els jueus.
Prejudicis de gent gran, és clar...
Tampoc. Un 57% dels adolescents que fan l'ESO, joves entre 12 i 16 anys, no volen com a companys de classe una noia o un noi jueus, malgrat que no en coneixen cap.
Però per què?
És la conjunció d'un prejudici bimil·lenari, arrelat arreu d'Europa, amb dos clixés actuals: un tanc israelià i un senyor vestit de negre que anomenen ultraortodox com si fos fanàtic. En canvi, si els joves sabessin, per exemple, que darrere dels còmics dels superherois, com ara Superman, Batman i Spiderman, hi ha creatius jueus, almenys tindrien imatges positives.
I a la gent gran, què li podem dir?
Que tot Occident no es pot explicar si no parlem de tres ciutats: Atenes, Roma... i també Jerusalem.
Quan comença l'antisemitisme?
Com a prejudici de greus conseqüències va néixer fa dos mil anys. Es va enfortir quan l'imperi romà va adoptar el cristianisme com a religió oficial i va propulsar la judeofòbia. El prejudici social es va legitimar des del poder polític.
Però i la llibertat d'expressió?
Hi ha dos enfocaments. El dels EUA, on la llibertat d'expressió és plena i es pot dir el que es vulgui, i el d'Alemanya, on hi ha discursos punibles, com ara el de la negació de l'Holocaust. El que no s'hi val és el sí, però no: llibertat d'expressió, sí; però només contra els jueus.
Què hem de fer?
Cal introduir l'educació en l'Holocaust, cal treballar per eradicar l'antisemitisme i cal divulgar la cultura jueva en positiu.
Però ara no es fa res?
En els últims anys s'han endegat polítiques públiques en aquest sentit, però necessiten una forta empenta. Per què? Potser l'Estat d'Israel seria un dels primers de reconèixer l'estat de Catalunya, però sobretot perquè hi ha jueus catalans. On més ha crescut l'emigració jueva a Europa els últims anys ha estat a Alemanya, Àustria i... Catalunya.
Desapareixerà l'antisemitisme?
És difícil saber-ho. Trigarà. Per això cal donar prioritat a l'educació sobre l'Holocaust: en les ciències socials i en altres matèries, com ara les llengües i la filosofia. Introduir al currículum l'educació en l'Holocaust i formar professorat català. Perquè és una eina d'excel·lència per reduir l'antisemitisme i altres prejudicis. Ara només hi ha iniciatives aïllades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia