Política

Santamaría: “El dia i l'hora que diu Mas van ser dimarts”

La vicepresidenta espanyola insinua que combatria unes eleccions plebiscitàries perquè “s'han de convocar complint la Constitució”

“És crucial que el president s'aclareixi sobre la consulta”

El “posi dia i hora” que el president català, Artur Mas, va llançar a Mariano Rajoy des de l'hemicicle del Parlament va arribar ahir al Palau de la Moncloa amb quaranta-vuit hores de retard. Però d'acord amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, el “dia i l'hora” pertanyen a un passat que no tornarà. “Hi havia un dia i una hora assenyalats per parlar àmpliament i amb llums i taquígrafs, i van ser el dimarts 8 d'abril des de les quatre de la tarda fins a les onze de la nit”, va dir Sáenz de Santamaría. “Aquell era el moment en què Mas devia haver comparegut”, va desafiar.

En la compareixença del Consell de Ministres, en què pilotant un torn abreujat de preguntes va aconseguir evitar el cas Bárcenas en favor del plet català, Sáenz de Santamaría va deixar clar que Rajoy no mourà un dit per obrir el diàleg. “Crida l'atenció que l'endemà de la seva incompareixença sol·liciti una reunió per debatre el que precisament es va debatre en absència seva la vigília”, reprotxava a Mas la vicepresidenta. No ho va dir perquè entra en l'esfera del privat, però Mas va trucar recentment a Rajoy per donar-li el condol per la mort d'un germà seu, Luis Rajoy Brey.

L'entrevista a Mas que ahir publicava el diari francès Le Figaro, en què el president obre la porta a convocar unes eleccions plebiscitàries, va suscitar un brot de mofa a La Moncloa. “No sé si és l'última o la penúltima proposta del president de la Generalitat...”, va deixar anar Sáenz de Santamaría, amb una pausa final per abonar la ironia sobre la pretesa vacil·lació de Mas. “Que aclareixi la posició sobre la consulta amb vista a abordar un diàleg; l'insto a reflexionar, ja que el referèndum que pretenia fer ha rebut un no aclaparador del Congrés i dels partits nacionals, saber què farà és crucial”, va alliçonar.

En un gir inèdit, a més, Sáenz de Santamaría va insinuar que combatria als tribunals un eventual plebiscit. “Eleccions plebiscitàries o que constitueixin un referèndum? Jo demano que es tinguin molt clars els objectius polítics més enllà que siguin vàlides o no jurídicament, i jurídicament i estatutàriament unes eleccions són per al que són i s'han de convocar complint la Constitució i les lleis”, va advertir la vicepresidenta tot advertint que la cita podria ser impugnada al Constitucional.

LES FRASES

Hi havia un dia i una hora per parlar: van ser dimarts 8 d'abril de les quatre de la tarda a les onze de la nit, i Mas hi hauria d'haver anat
Jurídicament, unes eleccions són el que són, i s'han de convocar complint la Constitució
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola
Fer unes eleccions plebiscitàries no sé si és l'última o la penúltima proposta de Mas, és crucial que aclareixi la posició
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia