Política

DOLORS CAMATS

COORDINADORA NACIONAL D'ICV

“Jo sempre he sigut independentista”

“Poques forces polítiques han internacionalitzat la consulta com ha fet Iniciativa. Hem aconseguit el suport de la candidata dels Verds en les europees i d'Izquierda Unida”

“El procés és fort perquè govern i oposició estem d'acord. Però nosaltres volem decidir-ho tot: el model educatiu, de salut... Hi ha gent de dretes i gent d'esquerres”

Volem construir una alternativa d'esquerres. No es tracta de fitxar sinó de construir des de baix

La colíder d'Iniciativa per Catalunya, Dolors Camats, es confirma com a partidària de la independència de Catalunya tot i mostrar-se molt crítica amb l'actuació del govern de la Generalitat.

Està festejant Iniciativa els militants i votants del PSC que se senten incòmodes?
Molts votants del PSC se senten orfes des de fa temps, ja en les eleccions del 2012. Ha estat un procés d'esfilagarsar-se. Alguns se n'han anat a casa, d'altres busquen referents en l'esquerra. Ens consta que alguns d'ells han vingut a Iniciativa. Però no només per manca de projecte nacional, sinó perquè el PSC i el PSOE no han estat a l'altura del que hauria de ser un partit d'esquerres durant els anys de la crisi econòmica.
ERC ha visualitzat la recollida dels orfes fent llista electoral amb Ernest Maragall. Després del dinar entre Joan Herrera i Jordi Martí d'ahir, veurem l'excap del PSC a Barcelona a ICV?
Nosaltres fem les coses d'una manera diferent. Volem construir una alternativa d'esquerres a Catalunya i als ajuntaments, i per fer-ho els partits d'esquerres no podem dir “jo sóc el pal de paller” i anar fitxant els altres. Tampoc volem una simple suma de sigles. El moment és un altre. La ciutadania reclama ser protagonista. Existeixen el Procés Constituent, les marees reivindicatives, el 15-M... No es tracta de fitxar sinó de construir des de baix.
Ara també poden perdre votants a favor de la CUP.
El sistema polític català està sent sacsejat. Ho veurem en les pròximes eleccions europees i en les municipals. Per mi és positiu que, si han de sorgir noves forces polítiques d'aquest nou moment, siguin forces d'esquerres. Amb la CUP coincidim molt.
Anirà a la manifestació de la Diada de l'Onze de Setembre?
Sempre hem dit a l'ANC que participarem en les mobilitzacions en favor del dret a decidir.
Però l'any passat, a la Via Catalana, van encerclar La Caixa.
Era una manera de participar en la Diada de l'Onze de Setembre que reclamava, com sempre hem dit, que la defensa dels drets nacionals no té sentit si no defensa també els drets socials. La proposta del Procés Constituent, que connectava la Via Catalana amb la protesta social, era una bona manera d'unir els nostres dos reclams.
Estan els polítics pendents del full de ruta que marca l'ANC?
No diria que el procés estigui sent liderat exclusivament ni per la societat civil ni pel govern o els partits polítics. El procés és fort perquè és transversal, on partits que governen i partits que els combatem des de l'oposició podem estar d'acord. Però, atenció, nosaltres volem decidir-ho tot: el model educatiu, de salut... Hi ha gent de dretes i gent d'esquerres. Avui tenim un govern de dretes. Ara, però, creiem que podem sumar per la consulta.
Vostès han fet molta feina en favor del dret a decidir tant a l'Estat com a Europa.
Sí. A nosaltres, alguns ens reclamen que ens definim ja en favor de la independència. Però poques forces polítiques catalanes han internacionalitzat la consulta com Iniciativa. Hem aconseguit el suport de la candidata dels Verds en la Comissió Europea, l'alemanya Ska Keller. Ella va venir a Catalunya, i va dir que si els Verds guanyaven les eleccions i era presidenta de la Comissió Europea es comprometia a treballar perquè els catalans votessin en una consulta. O també hem fet que Izquierda Unida entengués i voti a favor del dret a decidir al Congrés. Això té un valor enorme. Altres forces polítiques fan molt de soroll però no se'n surten.
Potser els acusen d'indefinició perquè s'han definit a favor de la consulta però no defineixen què és el que votaran.
Clar! Nosaltres volem trencar la situació actual i volem construir un estat sobirà a Catalunya. Però, respecte a quina relació ha de tenir aquell estat amb l'Estat espanyol, alguna gent d'Iniciativa vol que sigui d'independència i altra gent vol una relació diferent.
Això vol dir que estan partits i que busquen guanyar temps?
No, en absolut. Vol dir que honestament expliquem que alguns són independentistes i d'altres federalistes, i que no passa res. La definició d'ICV tindrà molt a veure amb quina sigui la resposta de l'Estat, quina sigui la capacitat de Catalunya de fer propostes... La nostra militància va demanar a la darrera assemblea fer una consulta interna per definir la nostra posició final abans de fer la consulta.
Vostè, personalment, és independentista?
Ho he sigut sempre, sí. En un moment com l'actual cal pensar què és el que ajudaria més a avançar el nostre país. Però el més important ara mateix és que tots tirem endavant la consulta perquè els catalans votin.
Aleshores, votaria que sí?
Ni sí ni no. Ara hem de posar l'èmfasi en el fet que la consulta tiri endavant. I cal donar tota la informació a la ciutadania. La gent ha de saber què implica el sí o què implica el no, a què obliga i a què no fer una consulta.

p

Podeu veure l'entrevista sencera avui
al canal El Punt Avui TV a les 11.30 i a les 16.00.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.